Adyen zakt verder na koersval, AEX licht omhoog
Adyen zakte maandag verder weg na de koersval van vorige week en verloor ruim 4 procent op de Amsterdamse beurs. De betalingsverwerker zag in de afgelopen twee handelsdagen al miljarden aan beurswaarde verdampen na tegenvallende resultaten. Naar aanleiding van die resultaten hebben analisten van Morgan Stanley en AlphaValue/Baader hun adviezen voor Adyen verlaagd. Analisten van Citi, die het aandeel al op verkopen hadden staan, schroefden hun koersdoel flink terug.
Beleggers kijken deze week vooral uit naar de toespraak die Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell vrijdag zal geven tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Mogelijk geeft hij dan meer duidelijkheid over de toekomstige rentestappen.
In China verlaagde de centrale bank opnieuw een belangrijk rentetarief om de kwakkelende economie aan te jagen. De vijfjarige rente, een maatstaf voor veel hypotheken in het land, bleef echter ongewijzigd. Beleggers hadden gehoopt dat die rente ook zou worden verlaagd gezien de problemen in de vastgoedsector.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 736,47 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 869,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.
Naast Adyen stond techinvesteerder Prosus in de staartgroep van de AEX, met een verlies van 0,9 procent. Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger met een plus van 1,4 procent.
In de MidKap steeg Corbion 5 procent. Het speciaalchemiebedrijf werd door investeringsbank Berenberg op de kooplijst gezet. Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis kreeg een koopadvies van Jefferies en won 1,6 procent.
JDE Peet’s verloor 0,1 procent. Het moederbedrijf van koffiemerk Douwe Egberts is niet van plan zich terug te trekken uit Rusland. Topman Fabien Simon zei in een interview met The Wall Street Journal dat thee en koffie essentiële levensmiddelen zijn die ook Russen moeten kunnen blijven kopen.
B&S (min 1,4 procent) kwam nog met cijfers. De bevoorrader van cruiseschepen en luchthavens zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen. De nettowinst nam wel flink af. PostNL daalde 0,4 procent. Door de hoge inflatie en de blijvend krimpende postmarkt geeft de marktwaakhond ACM het postbedrijf meer ruimte om de tarieven voor post op te schroeven.
De euro was 1,0882 dollar waard, tegen 1,0873 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 81,86 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 85,35 dollar per vat.