Pieter Omtzigt gaat met een eigen partij, Nieuw Sociaal Contract, meedoen aan de verkiezingen van 22 november voor de Tweede Kamer. Daarmee wordt het politieke speelveld op zijn kop gezet. Omtzigt wil geen premier worden en in de Kamer blijven als hij wordt gekozen.
Hij maakte zijn besluit bekend in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. „We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding”, zegt hij in de krant. De partij is zaterdag opgericht. Het programma is al wel rond, de kandidatenlijst nog niet.
Speerpunten van de nieuwe beweging zijn ‘goed bestuur’ en ‘bestaanszekerheid’, staat in de grondslagendocument van de nieuwe partij. Een derde kernpunt is ‘verstandige internationale samenwerking’. Dat laatste gaat onder meer over Omtzigts zorgen over de houdbaarheid van de euro.
„Deze ideeën vragen niet alleen wat van de politiek in Den Haag maar ze vragen om een bijdrage van iedereen in Nederland. Alleen als samenleving en politiek samen optrekken kunnen we zorgen voor huizen, voor bestaanszekerheid en voor een volwassen, eerlijk en open bestuur”, aldus Omtzigt. Concreet pleit de partij onder meer voor een grondwettelijk hof, een nieuw kiesstelsel en minder voorlichters.
Het besluit van Omtzigt verandert de campagne. In een peiling werden hem zelfs 46 zetels toegedicht als hij mee zou doen. Dat noemt hij in de krant „niet realistisch en niet verantwoord”, al streeft hij wel naar een „forse nieuwe partij”. Eind september moet duidelijk worden hoe groot zijn lijst wordt.
„De grootste worden is niet het doel. We willen onze idealen verwezenlijken, niet de macht om de macht. Ik heb uitgewerkte plannen. Ik zou het heel fijn vinden als andere partijen zich kunnen aansluiten bij onze plannen, zodat we kunnen samenwerken”, zegt hij in Tubantia. Coalitiesamenwerking met de PVV en Forum voor Democratie ziet hij niet gebeuren, zegt hij in de het interview.
Omtzigt zat lang voor het CDA in de volksvertegenwoordiging, maar verliet de partij twee jaar geleden na een hoogoplopend conflict. Sindsdien zit hij als eenmansfractie in de Kamer. Het CDA probeerde onlangs nog tevergeefs de banden te herstellen, maar Omtzigt liet toen weten dat „het boek met het CDA dicht” is.
De 49-jarige Omtzigt bouwde een reputatie op van een vasthoudend Kamerlid. Samen met Renske Leijten van de SP speelde Omtzigt een hoofdrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal. Tijdens de crisis binnen het CDA zat hij een aantal maanden thuis met een burn-out.
Er is ook kritiek op Omtzigt. Zo was onder meer het verwijt te horen dat hij altijd alles wil onderzoeken en geen beslissingen neemt.