"Geen problemen werknemers kerncentrale"
Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat Nederlandse werknemers in de kerncentrale in het Belgische Mol te veel zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Er zijn helemaal geen indicaties die daarop wijzen en er zijn daarover evenmin ooit klachten binnengekomen.
Dat zegt een woordvoerster van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuidooost-Brabant.
Ze reageert daarmee op berichten van enkele Belgische oud-werknemers van de centrale die stellen dat er in de jaren negentig een loopje is genomen met de veiligheid. Veel voormalige personeelsleden zouden daardoor lijden aan kanker of daaraan zijn overleden.
Volgens de woordvoerster is in het verleden wel onderzocht of het nodig is om aan de inwoners van de Nederlandse grensgemeente Luyksgestel bij wijze van preventie jodiumpillen uit te delen. Het onderzoek wees echter uit dat een dergelijke maatregel achterwege kon blijven.
De Belgische oud-werknemers beweren dat honderden personeelsleden, onder wie veel schoonmakers, de dupe zijn geworden van het slordige veiligheidsbeleid in de centrale. Hoeveel Nederlanders er destijds werkten, is onduidelijk.
Het personeel zou stelselmatig zijn blootgesteld aan te hoge stralingsrisico’s. Er was geen of onvoldoende beschermende kleding. Ook moesten de mensen te lang werken op risicovolle plekken. Ook zouden ze na afloop van de dienst hebben moeten douchen met water dat radioactief was besmet.