Binnenland

School verbiedt Nederlandse vlag op tas

De directie van het katholieke Cals College in IJsselstein heeft vorige week een 16-jarige leerling verboden de Nederlandse vlag op zijn tas te plakken. De leerling moet de driekleur verwijderen omdat Marokkaanse leerlingen daar aanstoot aan namen. Dat heeft de vader van de leerling Maandagmorgen gezegd.

Regioredactie
31 January 2005 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

Volgens de schooldirectie kan het vlaggetje door Marokkaanse leerlingen gezien worden als een provocatie. Algemeen directeur drs. H. J. van Rooijen ontkent echter dat het om een verbod gaat. „We hebben tegen Patrick gezegd: We willen hier met je over praten. Op zich hebben we niets tegen de Nederlandse vlag. Het wordt echter een probleem als bepaalde symbolen misbruikt gaan worden als belediging of provocatie. Het had dus bijvoorbeeld ook een koalabeertje kunnen zijn of iets dergelijks. We hebben echter het idee dat het woord Holland en de Nederlandse vlag op dit moment misbruikt worden in het conflict met allochtonen.”

Van Rooijen geeft toe dat er zo wel gemeten kan worden met twee maten. „We zijn niet tegen vlaggen, bijvoorbeeld als leerlingen die nooit problemen hebben met medeleerlingen dat doen. Onze taak is de school veilig houden.”

De vader van de leerling, B. Balk uit IJsselstein, is verontwaardigd over de gang van zaken. „Maandagmorgen heb ik geprobeerd om de directie te spreken te krijgen, maar die was in vergadering over de kwestie, die al de aandacht heeft getrokken van de landelijke media.”

Balk denkt dat een van de directeuren, R. Bijeman, door de Marokkanen onder druk is gezet. „Tussen mijn zoon en deze jongens zijn al vaker problemen geweest. Vermoedelijk hebben zij tegen Bijeman gezegd dat ze de Nederlandse vlag zien als een provocatie.

Daarop heeft hij Patrick, mijn zoon, hierover aangesproken en is gezegd dat die vlag onmiddellijk van de tas gehaald moet worden. De school ontkent dat wel, maar ik ken mijn zoon goed genoeg dat hij hierover niet liegt. En anders heeft hij met mij een probleem. Ik vraag me af wat de school doet tijdens verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en tijdens dodenherdenking. Vlaggen ze dan ook niet?”

Dat laatste is zeker wel het geval, verduidelijkt Van Rooijen. „Wij vlaggen vandaag op de verjaardag van de Koningin normaal. We hebben geen probleem met de vlag op zich. Het gaat om de manier van gebruik.”

Tijdens een gesprek tussen Bijeman en Balk heeft deze laatste vorige week zijn bezwaren naar voren gebracht. „Ik heb gezegd dat mensen hun leven hebben gegeven voor deze vlag en dat Marokkanen in het leger ook verplicht zijn dit teken te dragen en de vlag te groeten. Volgens Bijeman wijk ik daarmee af van het probleem. Maar dit is natuurlijk belachelijk. Straks verbieden ze ook leerlingen om een kruisje te dragen omdat dit tegen het geloof van Marokkanen is.”

Van Rooijen ontkent dat er een gesprek is geweest tussen Balk en Bijeman. Als het kruisje gebruikt zou worden als provocatie, hebben we een probleem, geeft de directeur toe. „Het is immers een katholieke school.”

Maandagmorgen heeft vader Balk nog geprobeerd een gesprek te krijgen met Bijeman, maar die heeft zich volgens hem ziek gemeld. „Ik denk dat de schoolleiding hem een tijdje uit de wind wil houden.”

Hij vermoedt dat het Cals College Marokkaanse leerlingen zo veel mogelijk hun zin wil geven om escalaties te voorkomen. „Enkele jaren geleden is er een steekpartij geweest waarbij een Marokkaanse leerling was betrokken. Het zou mij niets verbazen als ook de directie is bedreigd. Van Rooijen ontkent echter dat dit laatste het geval is.

„Dit is natuurlijk geen goede reclame voor de school”, vindt Balk. „Ik ben al gebeld door ouders die zich afvroegen of ze hun kind wel naar het Cals College moesten sturen. Maar ja, op iedere school in deze omgeving heb je problemen met Marokkanen. Het is een laf volk. Als ze alleen zijn durven ze niets, maar in een groepje proberen ze ruzies uit te lokken of wachten ze je op. Dat laatste heeft Patrick al een paar keer ondervonden, maar daar doet de school niets aan.”

Volgens Balk krijgen de alle leerlingen vandaag een brief mee naar huis met daarin een verklaring van de school.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer