Binnenland

”Vrijheid luistert nauw” thema 4 en 5 mei

”Vrijheid luistert nauw”. Onder dat motto worden dit jaar op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht en op 5 mei de bevrijding gevierd. In het hele land zijn talloze herdenkingsplechtigheden. Bij de nationale plechtigheid op de Dam verwacht het Comité 4 en 5 mei 20.000 bezoekers. Voor het eerst kunnen die de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk en de kranslegging op de Dam volgen via een groot scherm.

ANP
17 April 2002 16:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

In de Nieuwe Kerk zijn naast koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Màxima aanwezig. Tijdens de bijeenkomst houdt F. Springer de voordracht ’Nooit vergeten’ en leest Willem van Toorn het gedicht ’Stad’. Beide teksten zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven.

Voor het eerst is er in de Nieuwe Kerk ook een Surinaamse inbreng, om recht te doen aan de grote diversiteit van bevolkingsgroepen die werden geraakt door de Tweede Wereldoorlog. Een koor, samengesteld uit leden van de koren Maranatha en Excelsis en soliste Claudia Nelson verzorgen de muzikale omlijsting.

Na de plechtigheid in de kerk leggen de Koningin en prins Willem-Alexander gezamenlijk een krans bij het Nationaal Monument op de Dam, gevolgd door twee minuten stilte.

Via een campagne probeert het Comité 4 en 5 mei te bereiken dat het hele land twee minuten tot stilstand komt. Ontbijt-tv presentatrice Jeanne Kooymans, tv-persoonlijkheid en politica in de dop Bridget Maasland, cabaretier Jörgen Raymann en Hans Smit, presentator van het Jeugdjournaal, roepen eenieder op twee minuten stil te zijn en leggen in tv-spots uit waarom zij dat doen.

Automobilisten krijgen via de mededelingenborden boven de snelwegen het verzoek om even uit te wijken naar een parkeerplaats. Na de kranslegging leest de 15-jarige scholiere Elisabeth de Pagter uit Middelburg haar gedicht ’Twee’ voor. Zij won onlangs het dichtproject ’Dichter bij 4 mei’. Het defilé begint om 20.17 uur. De NOS zendt zowel de bijeenkomst in de kerk als op de Dam rechtstreeks uit uit via Nederland 2 en Radio 1.

De viering van de bevrijding, de 57ste keer sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, begint dit jaar in het Zeeuwse Vlissingen in aanwezigheid van demissionair premier Kok. Prof. dr. Anne van der Leiden, hoogleraar communicatiewetenschappen en dominee, legt om 11.45 uur in de Sint Jacobskerk de relatie uit tussen vrijheid en communicatie.

Daarna loopt het gezelschap door Vlissingen en opent Kok onder meer de tentoonstelling ’Vrijheid geef je door’ met foto’s en teksten van kinderen van de Reigersbergschool in Rilland en de Dapperschool uit Amsterdam. Op de Oranjedijk, waar de bevrijders bij Vlissingen aan land kwamen, houdt Kok een korte toespraak en ontsteekt hij het bevrijdingsvuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer