Aandacht voor resultaten Aegon en BAM op Damrak
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en bouwer BAM. Aegon leed in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van bijna 200 miljoen euro door de eerder aangekondigde investeringen in de Amerikaanse activiteiten. Aegon rondde vorige maand de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR af en wil zich nu nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt.
Aegon-topman Lard Friese sprak van een solide eerste jaarhelft, waarin sprake was van verbeterde resultaten in alle verzekeringsonderdelen. Zo realiseerde het bedrijf een sterke omzetgroei in de Verenigde Staten en op het gebied van levensverzekeringen in China en Brazilië. Ook nam het bedrijfsresultaat toe. Het onderdeel vermogensbeheer werd wel negatief beïnvloed door de uitdagende marktomstandigheden. Aegon keert daarnaast meer dividend uit.
BAM zag de omzet en winst dalen in de eerste jaarhelft. Volgens topman Ruud Joosten bleven de marktomstandigheden „uitdagend” in de afgelopen periode. In Nederland stond de winst onder druk als gevolg van „ontwerpkwesties” en kostenoverschrijdingen bij vier projecten. De bouwer wijst er ook op dat de recente val van de Nederlandse regering voor extra onzekerheid heeft gezorgd in de sector. Ook de wetgeving op het gebied van stikstof speelt het concern parten.
Beleggers verwerken daarnaast nog de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. In de aantekeningen gaven de Amerikaanse centrale bankiers aan nog erg bezorgd te zijn over de inflatie. Ze suggereerden dan ook dat ze de rente komende tijd nog verder zullen moeten verhogen. Die boodschap zorgde woensdag voor koersverliezen op de Amerikaanse beurzen. De AEX-index op het Damrak lijkt dan ook lager te gaan openen.
Betaalbedrijf Adyen en snellaadbedrijf Fastned kwamen ook met cijfers. Adyen zag de omzet met ruim een vijfde toenemen. De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen nam wel af door hogere loonkosten. Fastned wist de omzet in de eerste jaarhelft te verdubbelen en leed minder verlies. ArcelorMittal staat eveneens in de belangstelling. Volgens persbureau Reuters overweegt het staalconcern om een bod uit te brengen op branchegenoot US Steel.
De euro was 1,0871 dollar waard, tegen 1,0916 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 79,19 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 83,39 dollar per vat.