Jubilerende koningin maandag 67
Koningin Beatrix wordt maandag 67. Waag het als journalist niet haar te vragen of ze denkt aan stoppen, want daar houdt de majesteit niet zo van. Eén keer liet ze echter aan de media doorschemeren dat ze Willem-Alexander en Máxima nog zo lang mogelijk de tijd wil gunnen voor elkaar.
Ze maakt op derden ook nog totaal niet de indruk genoeg te hebben van haar functie. Haar energie dwingt alom respect af.
Dit jaar gaat de oma van drie en als het goed gaat in de zomer van vijf kleinkinderen zelfs in de versnelling: haar zilveren jubileum bezorgt haar immers een drukke tijd.
Tijdens het staatsbezoek aan Thailand, een jaar geleden, liet ze merken niet uitgesproken happig te zijn op allerlei festiviteiten, maar inmiddels staat er een heel programma op stapel, dat niet alleen feestelijk, maar op degelijk-Hollandse wijze ook ’inhoudelijk’ moet zijn. Twaalf provinciebezoeken, een tripje naar de Antillen, een bijeenkomst in de Ridderzaal op de zich verder in Scheveningen afspelende Koninginnedag, een congres over staatsrecht, een interreligieuze bijeenkomst, een vrijwilligersevenement, een regeringsdiner, een hoogcultureel feestje op de Dam en een naar het zich laat aanzien wat populairder evenement op het Malieveld. Hoe het ook uitpakt, ze zal stralen en interesse tonen zoals het een koninklijke professional betaamt.
Dat het lachen haar in de afgelopen jaren privé weleens lelijk is vergaan, snapt iedereen. Ze verloor haar man en moet nu ook voor het eerst haar verjaardag zonder haar ouders vieren. Ook het verlies van haar vader zou haar zwaar zijn gevallen, hij was immers tot het laatst toe aanspreekbaar. Het kwam dan ook lelijk aan dat prins Bernhard stiekum een eigen versie van zijn levensverhaal aan de Volkskrant had verklapt, inclusief een bekentenis over zijn twee buitenechtelijke dochters. Enkele dagen na de uitvaart bracht de krant het verhaal op uitbundige wijze. Na de ellende met Margarita en Mabel is dit misschien wel het grootse schandaal van de moderne Oranje-geschiedenis.
Het dreunt nog na. Bernhard heeft zich met zijn ’postume stunt’ misschien andere, negatievere reacties op de hals gehaald dan hij gehoopt had. Afgelopen week deed het tv-programma Zembla er nog een schepje bovenop. Zo liet het een vrouw aan het woord die uit eigen ervaring verhaalde van een jachtclub van de toen tegen de zestig lopende prins en een stel even oude vrienden, die missen en modellen van rond de twintig uitnodigde. Een van die modellen was de moeder van zijn buitenechtelijk dochter Alexia. Verder zou hij volgens een zegsman schilderijen uit de collectie van Het Loo aan de man hebben gebracht en mogelijk smeergeld hebben gekregen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop.
Het lijkt niet bepaald uitgesloten dat het roerige leven van de prins nog vele onderzoekers zal inspireren. Niettemin staan er lichtpunten voor de deur van de Koningin. Niet alleen de twee nieuwe kleinkinderen naast Amalia, Eloise en Claus-Casimir, maar ook vele oprechte lofuitingen. Het ’tijdschrift voor de ware democraat’, De Republikein, mag dan wel recent zijn opgericht, de bewonderaars van de vorstin zijn ver in de meerderheid en niet onder de minsten. Zo wordt Beatrix op 8 februari eredoctor van de Universiteit Leiden. „Het eredoctoraat is haar toegekend wegens de manier waarop zij het belang van vrijheid van mensen aan de orde heeft gesteld en zich heeft uitgesproken over de verantwoordelijkheid dievrijheid met zich meebrengt", aldus een woordvoerder van de universiteit. De Koningin heeft dat onder meer gedaan in diverse toespraken.