Binnenland

Organisatie Amsterdamse Indië-herdenking past programma niet aan

De organisatie achter de Indië-herdenking op de Dam in Amsterdam op 15 augustus, stichting Indisch Platform 2.0, past het programma niet aan naar aanleiding van de afzegging van burgemeester Femke Halsema. Ze liet dinsdag via Instagram weten zich terug te trekken als spreker omdat sprekers zijn uitgenodigd die volgens haar „pleiten voor ‘eerherstel en erkenning’ voor Raymond Westerling, een oud-strijder van het KNIL die onder meer leiding gaf aan massa-executies van Indonesiërs”. Halsema sprak van „een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde”.

ANP
8 August 2023 16:27

Op 15 augustus wordt herdacht dat er door de overgave van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. De dochter van Westerling is een van de gastsprekers bij de herdenking op de Dam die dag, waar Halsema ook een toespraak zou houden. De stichting Indisch Platform 2.0 laat weten „niks” aan te passen aan het programma naar aanleiding van het besluit van de burgemeester. „Het kan wel zijn dat de dochter van Westerling iets aanpast.”

Volgens de woordvoerster heeft Westerling ook veel mensen gered, onder wie een oudere vrouw. Zij is bij de herdenking aanwezig is en zou eigenlijk naast de burgemeester zitten. Volgens het platform moeten ook „dit soort verhalen” naar voren worden gebracht. „Dit is gewoon cancelen, dat had ik niet bij haar verwacht.”

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) stelt op X, voorheen Twitter, dat Halsema met twee maten meet omdat ze wel aanwezig was bij de Nationale Dodenherdenking. „Daarvan is twee jaar terug de officiële tekst, over wie we tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken, aangepast naar „alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers”… Daar vallen dus ook Indonesiërs onder die vochten voor de toenmalige vijand, waaronder oorlogsmisdadigers. Dat is voor Halsema dus geen probleem.”

De burgemeester heeft dinsdag laten weten wel bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking aanwezig te zijn bij het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein in Amsterdam op 16 augustus. „Een inclusieve Indonesië-Nederland-herdenking waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan, maar de gedeelde koloniale en oorlogsgeschiedenis centraal staat”, aldus Halsema.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer