Binnenland

Donner tegen uitzitten celstraf in Nederland

Minister Donner van Justitie is tegen een Oostenrijks voorstel om Nederlanders die in andere EU-landen zijn veroordeeld, hun celstraf in eigen land uit te laten zitten. Nederland zou daardoor per saldo 1100 extra cellen nodig hebben.

ANP
28 January 2005 22:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

Ook zijn er volgens Donner tal van principiële juridische bezwaren, waarover eerst een langere discussie in EU-verband nodig is.

Donner sprak zich vrijdag in Luxemburg tijdens informeel beraad met zijn Europese collega’s daarom ook uit tegen het Oostenrijkse voorstel. Eerder had hij dat al in de Tweede Kamer gedaan.

Toch is er volgens de bewindsman sprake van „vrij brede steun” in de EU voor het Oostenrijkse plan. In Nederland zitten momenteel 300 burgers uit andere EU-lidstaten in de cel. Omgekeerd verblijven 1400 Nederlanders in gevangenissen in andere Europese landen. Donner vreest extra kosten en problemen met cellen als hij hen allemaal in Nederland hun straf moet laten uitzitten.

De bewindsman toonde zich verder erg terughoudend bij de verdere Europese integratie van de verschillende juridische stelsels. Evenals de meeste Europese ministers wil hij voorlopig alleen een index van veroordelingen. Hierop kunnen andere Europese lidstaten zien of iemand die zich nieuw in een bepaald land vestigt, in de staat van herkomst al eens is veroordeeld.

Een Europees strafblad, waarop staat welke straffen zijn uitgesproken, is voorlopig nog te hoog gegrepen, meent ook Donner. De vraag is volgens hem ook of voorwaardelijke straffen daarop komen te staan. Verder is het bij het uitzitten van een in het buitenland uitgesproken straf het probleem of daarvoor in Nederland niet een lichtere of zwaardere sanctie geldt.

Verder wil Donner weten in hoeverre ambtelijke diensten mogen opvragen of een burger uit een andere lidstaat die zich in Nederland komt vestigen, daar ook veroordeeld is. Voor de uitoefening van bepaalde beroepen kan dit wel nuttig zijn, denkt de minister, onder meer als het gaat om veroordeelden voor pedofilie die bijvoorbeeld een baan zoeken in het onderwijs.

Aanleiding voor de discussie hierover is de aanhouding van de in Frankrijk veroordeelde pedofiel Fourniret in België. Frankrijk had België niet op de hoogte gesteld van het feit dat Fourniret in eigen land al was veroordeeld. Daardoor kon hij na vestiging in België opnieuw zijn gang gaan.

Donner ondersteunt wel het principe om te komen goede informatie-uitwisseling „om te voorkomen dat het effect van een straf verloren gaat zodra iemand de grens over gaat.” Hij ziet echter tal van juridische haken en ogen die eerst moeten worden opgelost, voordat het tot een goed Europees juridisch stelsel kan komen.

De minister verzette zich vrijdag ook tegen plannen om het Europese justitiebudget voor de periode van 2007 tot en met 2013 te verhogen tot 12 miljard euro. De regering-Balkenende is van mening dat de EU beter met posten kan schuiven op de begroting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer