ASML snijdt verder in personeelsbestand
De aanhoudende malaise in de halfgeleiderindustrie dwingt de Nederlandse chipmachinefabrikant ASM Lithography tot verdere ingrepen. Het Veldhovense technologiebedrijf schrapt wereldwijd nog eens 1400 banen. Inclusief eerder aangekondigde ingrepen betekent dat het vertrek van 2000 medewerkers (23 procent van het werknemersbestand).
Dat heeft ASML vandaag bekendgemaakt. Door de ingrepen zakt het aantal medewerkers in de loop van de eerste helft van volgend jaar naar circa 6600. In juli maakte de chipmachinemaker al bekend dat er banen zouden verdwijnen, om zo te voorkomen dat ASML in de rode cijfers zou belanden.
De bedrijfstop wilde toen echter niet aangeven hoeveel banen en mensen zouden moeten verdwijnen. Wel zouden werknemers met een tijdelijk contract als eerste vertrekken. Afgelopen zomer maakte deze groep nog ongeveer 15 procent uit van het totale personeelsbestand.
ASML opereert in een beroerde markt. De Veldhovenaren zijn afhankelijk van belangrijke chipproducenten zoals Intel, Philips en Infineon. Maar door de terugval in afzet van mobiele telefoons en pc’s hebben die concerns juist hun productie teruggeschroefd.
Boven op de personeelsreductie zet ASML zijn programma om de kosten terug te brengen in hoger tempo door. Om die reden wordt de integratie van de vorig jaar overgenomen Silicon Valley Group (SVG) versneld doorgevoerd. Topman D. Dunn benadrukte deze zomer al dat ASML agressief en substantieel de kosten wil verlagen.
Voor de hele operatie neemt het Veldhovense bedrijf een last van 370 tot 430 miljoen euro (815 miljoen tot 947 miljoen gulden). De uiteindelijke omvang zal voornamelijk worden bepaald door de kosten van de incourante voorraden, die op hun beurt weer afhankelijk zijn van de vraag naar daaraan gerelateerde producten.
Maximaal profiteren
„Wij willen, vooruitlopend op het komende herstel, onze uitgangspositie versterken en maximaal profiteren van de fusie met SVG. We zetten al onze activiteiten voort, maar wel gerichter en efficiënter, waarbij we productiefaciliteiten en onderzoeks– en ontwikkelingsprogramma’s gaan samenvoegen”, zo licht bestuursvoorzitter Dunn de achterliggende gedachte bij de ingrepen toe.