Taakstraf voor klimaatactivisten om oproep mee te doen aan A12-blokkade
Zeven klimaatactivisten zijn woensdag veroordeeld voor opruiing. De rechtbank in Den Haag besloot dat vijf van hen een taakstraf krijgen van dertig uur, de andere twee krijgen een taakstraf van zestig uur.
De straffen zijn lager dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank neemt het de activisten kwalijk dat ze hun bezorgdheid om het klimaat zwaarder lieten wegen dan „de rechten en belangen van anderen, waaronder de verkeersveiligheid”.
De actievoerders riepen op sociale media op om mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion (XR) op 28 januari. Dat is gevaarlijk en strafbaar, stelde het OM, dat de oproepen opruiend vond. Acht klimaatactivisten stonden terecht. Eén verdachte is vrijgesproken.
De gemeente Den Haag had een verzoek ingediend voor een schadevergoeding van 9053 euro, omdat twee verdachten, onder wie acteur Sieger Sloot, teksten op de tunnelwanden hadden gespoten. De rechtbank heeft besloten dat de twee activisten dit bedrag moeten betalen.
XR gaat in hoger beroep. „De uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtsstaat”, zei advocaat Willem Jebbink. De klimaatactiegroep blijft staan achter het standpunt dat het blokkeren van een weg voor een vreedzame demonstratie is toegestaan volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
De rechtbank zegt dat deze rechten inderdaad zijn vastgelegd. Maar onder bepaalde voorwaarden kunnen die worden beperkt. Volgens de rechtbank heeft het OM aan deze voorwaarden voldaan.
Wel is de rechter kritisch op de manier waarop de acht activisten voor de blokkade op 28 januari werden aangehouden. De verdachten werden thuis meegenomen, soms voor de ogen van hun partner en kinderen. Eén activist werd aangehouden bij de school van zijn kinderen. Hij kreeg handboeien om. Over deze gang van zaken heeft de rechtbank „ernstige twijfels” en dit is daarom meegewogen in de hoogte van de straf.
Een van de verdachten was aanwezig in de rechtszaal. Zij is vrijgesproken, maar ze vindt de veroordelingen bizar. Sieger Sloot laat via Instagram weten het oordeel van de rechter „snoeihard” te vinden. Amnesty International is geschokt door de uitspraak en vreest dat deze rechtszaak „een voorbode is voor soortgelijke zaken” in de toekomst. Veroordeelde Jelle de G. roept mensen via Twitter op om 9 september mee te doen aan de A12-blokkade van XR.