Onderwijsminister mag sneller ingrijpen bij misstanden op scholen
Scholen die zich niet aan de regels houden, kunnen eerder te maken krijgen met sancties. Dinsdag wordt de wet van kracht die demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul meer bevoegdheden geeft om in te grijpen bij ernstige misstanden.
Dat was eerst alleen toegestaan als de kwaliteit van het hele onderwijsstelsel in gevaar zou komen. Nu mag dat ook bijvoorbeeld als de veiligheid in het geding is.
Een van de opdrachten van middelbare scholen en basisscholen is om leerlingen te onderwijzen op het gebied van burgerschap. Zo moeten ze uitleggen hoe de democratie werkt en waarom. Met de nieuwe wet mag de minister ook ingrijpen als scholen op dit vlak ernstig tekortschieten. In zo’n geval mag Paul een aanwijzing geven, de zwaarste maatregel die ze een school kan opleggen. De minister kan dan de bekostiging stopzetten als scholen hier geen gehoor aan geven.
De bewindsvrouw mag door de nieuwe wet bovendien spoedaanwijzingen geven. Deze bevoegdheid kan bijvoorbeeld worden ingezet als een school iets verkeerds doet met examens en er snel ingegrepen moet worden. Deze maatregel mag alleen worden genomen als de Inspectie van het Onderwijs heeft vastgesteld dat hier aanleiding toe is.
In 2018 bleek er veel mis te zijn met de eindexamens van het VMBO Maastricht. De resultaten van honderden leerlingen werden daardoor ongeldig verklaard. De kwestie was een van de aanleidingen voor de voorgangers van Paul om de regels aan te scherpen.