Doodgevroren voor een ideaal: leven buiten bewoonde wereld
Ver weg van de bewoonde wereld een nieuw bestaan opbouwen: dat was een jaar geleden voor de twee zussen Vance de reden om met een veertienjarige zoon de Rocky Mountains in de staat Colorado in te trekken. Afgelopen week werden ze gevonden, doodgevroren en deels gemummificeerd.
„We hebben ze gewaarschuwd, maar ze wilden per se de onrust van de moderne samenleving ontvluchten”, zegt een stiefzus.
Zat zijn van de moderne consumptiemaatschappij, angst voor een kernoorlog, zorgen over de energieschaarste, vluchten voor de jacht van het stadse leven, wijken voor de druk van de inflatie: de redenen zijn heel divers. Ongeveer 200.000 Amerikanen proberen een nieuw, onafhankelijk bestaan in afzondering op te bouwen.
Sommigen lukt het om helemaal buiten het zicht van de autoriteiten te raken en volledig zelfvoorzienend te worden. Anderen zoeken een eenzame plaats, maar maken van tijd tot tijd nog een lange autorit naar de bewoonde wereld om voor weken, zo niet maanden, goederen in te slaan.
Coronapandemie
Rebecca Vance gruwde volgens haar stiefzus Trevala Jara van de moderne samenleving en dacht dat het beter zou zijn als zij, haar zoon en haar zus Christine alleen gingen wonen – weg van iedereen. „Ze wilde niet dat de invloeden van de wereld hen te pakken zouden krijgen. Ze dacht echt dat ze op deze manier haar familie beschermde.” Volgens Jara heeft de coronapandemie haar stiefzus een laatste zetje gegeven om de bewoonde wereld uit te gaan. „Ze zei vaak dat de media allemaal leugens verspreidden en ze geloofde in samenzweringstheorieën. We hebben geprobeerd ze tegen te houden.”
Rebecca liet zich echter niet van haar plannen afbrengen. Nadat ze de sieraden van haar moeder aan Jara had gegeven en beloofd had te zullen bellen als er problemen waren, is ze vertrokken met haar zoon en haar zus. Waarheen wist de familie niet. „Hoewel Christine Vance aanvankelijk niet mee wilde, besloot ze uiteindelijk toch met hen mee te gaan, in de hoop hun een betere kans te geven om te overleven. Ze wilde niet dat ze alleen waren”, vertelt Jara aan The Washington Post.
Het drietal is volgens lijkschouwer Michael Barnes overleden als gevolg van ondervoeding en van blootstelling aan de elementen op grote hoogte tijdens de ruige winter. „Ze zijn overvallen door de vroege winter”, zegt Barnes. „Er zijn wel aanwijzingen dat ze geprobeerd hebben extra beschutting te vinden. Maar dat heeft niet mogen baten.” Ze stierven terwijl ze schuilden in een tent in de buurt van Gold Creek Campground, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Gunnison.
Filmpjes
Familieleden van de drie omgekomen mensen zijn ervan overtuigd dat de twee vrouwen en de jongen onvoldoende voorbereidingen hebben getroffen. „Ze dachten dat ze voldoende waren geïnformeerd door enkele filmpjes te bekijken en zeiden dat ze het zonder een goede survivalcursus wel zouden redden. Dat is dus een misvatting gebleken.”
Adviesbureau Accenture voorspelt dat in 2035 zo’n 12 procent van de Amerikaanse huishoudens onafhankelijk wil zijn van de nutsvoorzieningen en zal proberen zelfvoorzienend te zijn. Zij die dat willen, kunnen in bijna elke staat wel een gedegen training krijgen.
„En dan nog is het een waagstuk”, zegt Maylin Luke, die samen met haar partner Blakely van een groot woonhuis in de stad Dallas verhuisde naar een eenzame ranch in Texas. In een kleine woning op de Texaanse vlakte zorgde het tweetal voor een eigen water- en elektriciteitsvoorziening. „Maar een keer in de paar weken gaan we naar de stad om boodschappen te doen. Op den duur willen we onze eigen groenten en vruchten verbouwen. Dan worden we nog meer onafhankelijk.”
Op de vraag waarom ze de stad verruilden voor de eenzaamheid is het korte antwoord: „Dit is een relaxed leven.” Wel zegt Maylin de lijn met de bewoonde wereld niet helemaal door te willen knippen. „Als er echt problemen komen, dan kunnen we een beroep doen op de sheriff en als we echt ziek zijn, kunnen we de heli oproepen. Dat geeft een veilig gevoel.”