Economieinflatie

Daling energieprijs drukt inflatie

De prijzen in Nederland stijgen in juli minder hard dan in de vorige maand. De dagelijkse boodschappen blijven echter veel duurder dan vorig jaar.

Redactie economie
31 July 2023 11:48
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Dat meldt het CBS maandag, op basis van een snelle eerste raming. De inflatie kwam deze maand uit op 4,6 procent. In juni was dat nog 5,7 procent.

Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd in juli 21,6 procent goedkoper. In juni was hier ook al sprake van een daling, met 16,3 procent. De producten in de supermarkten waren deze maand gemiddeld 11,6 procent duurder, tegen 12,6 procent in juni.

De prijzen van industriële goederen gingen met 6,3 procent omhoog, tegen 7,3 procent een maand eerder. Die van diensten stegen 
5,8 procent, na een prijsstijging van 5,7 procent een maand eerder.

Niet alle artikelen in de winkels blijven onverminderd duur. Ward van der Stee, analist bij ABN AMRO, ziet hier en daar ook prijsverlagingen. „Denk aan fietsonderdelen en spelcomputers. De vraag daarnaar is gedaald en dat zie je terug.”

Toiletpapier

Eenzelfde beeld is te zien bij discountketen Action. Daar gaan de prijzen van onder meer sokken en toiletpapier omlaag. Het bedrijf ziet voor het eerst in drie jaar dat veel grondstoffen goedkoper worden. Dat geldt ook voor het transport.

Het bedrijf importeert veel uit China. Vorig jaar was het vervoer met zeecontainers extreem kostbaar, maar inmiddels zijn de kosten ervan weer op een lager niveau.

Van der Stee verwacht de komende tijd overigens geen algemene daling van het prijspeil. Wel spreekt hij in het Financieele Dagblad de verwachting uit dat steeds meer prijzen gaan stabiliseren.

Topman Ton van Veen van Jumbo is het met hem eens. „Gelukkig begint de situatie met buitensporige prijsverhogingen nu iets te bedaren, maar het zal nog wat tijd vergen voordat we van normalisering kunnen spreken”, verklaarde hij in een toelichting op de halfjaarcijfers van het bedrijf.

Chocolade

In de supermarkt is inmiddels sprake van een afwisselend beeld. Niet alle prijzen stijgen. Artikelen waarvan de grondstoffen een belangrijk deel van de kostprijs vormen, worden juist goedkoper. Daarbij gaat het om producten als zuivel, koffie en margarine.

Daar staat tegenover dat suiker vanwege een tekort aan suikerbieten duurder is geworden, wat direct invloed heeft op de prijs van koek, zoete snacks en snoep.

De prijs van chocolade stijgt nog sneller. Cacao is in tien jaar niet zo duur geweest. West-Afrika, waar twee derde van de productie plaatsvindt, wordt getroffen door zware regenval en een rot veroorzakende ziekte, die veel gewassen verwoest.

Winkels verkopen minder, maar verdienen meer door de hogere prijzen. Zo hebben winkeliers een maand geleden 8,1 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. En dat terwijl het aantal verkochte producten licht daalde, met 1,4 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen deden het daarbij het beste, met een omzetstijging van bijna 11 procent. Vooral de supermarkten deden het goed. Die verkochten voor 12 procent meer. Speciaalzaken presteerden een stuk slechter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer