Satellieten meten recorduitstoot door bosbranden in Griekenland
De bosbranden die Griekenland teisteren, veroorzaken de uitstoot van recordhoeveelheden koolstof. Het Europese programma Copernicus, dat doorlopend satellietmetingen verricht, ziet de afgelopen weken een ongekend hoge piek in de koolstofuitstoot die door natuurbranden in het land worden veroorzaakt.
De wetenschappers schatten dat deze maand al circa een megaton aan koolstof de lucht in is gegaan door de branden in Griekenland. Dat is grofweg een verdubbeling ten opzichte van het vorige record voor juli, dat stamde uit 2007. En de maand is nog niet voorbij. Copernicus waarschuwt voor aanhoudende luchtvervuiling door de natuurbranden.
Koolstofuitstoot is een graadmeter voor de omvang en intensiteit van bosbranden. Onder meer vakantie-eiland Rhodos en het schiereiland Attica zijn getroffen door vuurzeeën. Het bosbrandrisico is extra hoog door de hitte in het gebied. Een groot deel van Zuid-Europa zucht al enige tijd onder een hittegolf.
Volgens klimaatwetenschappers waren de huidige extreme temperaturen vrijwel onmogelijk geweest zonder klimaatverandering. Sinds de industriële revolutie is de aarde gemiddeld 1,2 graden opgewarmd. Europa is daarbij het snelst opwarmende continent. Door de uitstoot van koolstof, onder meer in de vorm van koolstofdioxide, dragen bosbranden verder bij aan de opwarming.