Historisch torenuurwerk Deinum gerestaureerd
Het eeuwenoude smeedijzeren uurwerk in de toren van de Sint-Janskerk in Deinum (Friesland) is de afgelopen maanden gerestaureerd en weer teruggeplaatst. De restauratie is uitgevoerd in opdracht van Stichting tot Behoud van Monumenten in de gemeente Waadhoeke, die eigenaar is van de toren.
Begin dit jaar is het eeuwenoude uurwerk door medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf gedemonteerd, uit de toren gehaald en in onderdelen afgevoerd naar de werkplaats in Noord-Brabant. Daar zijn alle onderdelen gerestaureerd, waarbij enkele onherstelbare onderdelen opnieuw zijn gemaakt. Ze zijn vervolgens weer tot een uurwerk gemaakt en teruggeplaatst in de toren.
Bijzonder is dat het uurwerk vier wijzerplaten moet aansturen die vroeger niet echt logisch ten opzichte van het uurwerk aan de muren waren bevestigd. Dat veroorzaakte storingen in het aanwijzen van de tijd. Met een vindingrijke tandwielconstructie die de wijzers aansturen, is dat nu opgelost.
In het smeedijzeren uurwerk van Deinum is het jaartal 1589 geslagen. Er zijn aanwijzingen dat een al bestaande toren in de jaren 1550-1557 is verbouwd en dat door geldgebrek pas in 1589 het uivormige dak op de toren is geplaatst. Het uurwerk is een van de laatste overgebleven zestiende-eeuwse smeedijzeren torenuurwerken in Friesland.
Het uurwerk in de Deinumer toren is nu voorzien van een overkapping die moet voorkomen dat steengruis en grove stofdelen in het uurwerk terecht komen. De restauratiekosten van het uurwerk en het maken van de uurwerkkast heeft ongeveer vijftigduizend euro gekost.
Stichting tot Behoud van Monumenten in de gemeente Waadhoeke is eigenaar van twaalf kerktorens, vier molens, twee toegangspoorten en enkele karakteristieke rijksmonumenten binnen de gemeente.