Geldreservering voor campagne valt slecht
Een kamermeerderheid stoort zich eraan dat het kabinet 1,5 miljoen euro achter de hand houdt voor extra radio- en tv-reclame als de campagne voor de Europese grondwet dreigt te gaan mislukken.
Als tegenstanders van de grondwet in de aanloop naar het referendum veel geld weten los te peuteren voor hun nee-campagne, moet de regering daar wat tegenover kunnen stellen om de strijd eerlijk te houden, zei staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken donderdag in de Kamer.
Een van de initiatiefnemers van het referendum, GroenLinks-kamerlid Karimi, vindt dat het kabinet „nu de verdenking op zich laadt vals spel te spelen.”
Ook bij D66, PvdA, ChristenUnie, SGP en SP is de geldreservering in het verkeerde keelgat geschoten. SGP-kamerlid Van der Staaij noemde het bijzonder merkwaardig dat het kabinet extra belastinggeld wil gebruiken als de nee-campagne erin slaagt veel privé-geld bij elkaar te brengen. De SP vindt het „onaanvaardbaar” dat de regering de campagne op deze manier probeert te winnen.
Het Comité Grondwet Nee is „verbijsterd” over het bericht dat het kabinet 1,5 miljoen euro extra heeft om in te zetten tegen de nee-campagne. Het comité verwerpt „deze ondemocratische aanpak.”
CDA en VVD hebben meer begrip voor de reservering van het kabinet. „Als de nee-campagne alle zendtijd gaat opkopen, mag de overheid daar wel wat tegenover stellen”, merkte VVD-woordvoerder Van Baalen op.
Erg veel zorgen over de uitslag van het referendum hoeft het kabinet zich overigens niet te maken. Uit een nieuwe Eurobarometerpeiling van de Europese Commissie blijkt dat de grondwet in Nederland op steun van 63 procent van de bevolking kan rekenen. Slechts 11 procent van de Nederlanders zou tegenstemmen. Volgens een peiling van Maurice de Hond is 44 procent van de Nederlanders van plan te gaan stemmen bij het referendum. Het aantal voor- en tegenstemmers onder hen houdt elkaar in evenwicht met 31 tegen 34 procent. De rest weet het nog niet.