Hoofdverdachte (21) grootschalige datadiefstal betuigt spijt
De 21-jarige Pepijn van der S. uit Zandvoort heeft spijt dat hij op grote schaal data van miljoenen mensen heeft gestolen en verhandeld. Hij liet dinsdag in de rechtbank in Amsterdam weten dat hij ‘hard aan zichzelf werkt’.
„Het liefst zie ik voor alle slachtoffers morgen al gerechtigheid en duidelijkheid”, zei de verdachte tegen de rechter tijdens een voorbereidende zitting. Van der S. werd begin dit jaar samen met drie medeverdachten opgepakt. De mannen zouden persoonsgegevens in handen hebben gekregen door computersystemen te hebben gehackt van bedrijven over de hele wereld. Die gegevens zijn vervolgens doorverkocht aan criminelen. Het zou gaan om namen en adressen van klanten van de bedrijven, maar ook om bankrekeningnummers, creditcards, wachtwoorden, BSN-nummers en paspoortgegevens.
Volgens zijn advocaat bekent Van der S. de feiten waarvan hij wordt verdacht ‘grotendeels’.
De gehackte bedrijven, die anoniem willen blijven, kregen een bericht van de hackers waarin stond dat ze losgeld moesten betalen. Als ze dat niet deden, zouden de gegevens op straat komen te liggen. De hackers eisten ruim 100.000 euro van ze, en in één enkel geval zelfs 700.000 euro.
Van der S. zou ook 2,7 miljoen euro aan bitcoins en ruim 46.000 euro aan cashgeld hebben witgewassen. De Zandvoorter gaf in een voorgelezen brief aan dat hij spijt heeft van zijn daden. Hij kampt met psychische problemen en heeft veel baat bij gesprekken met een psycholoog in de gevangenis waar hij nu verblijft. „Mijn focus ligt op het verbeteren van mijn mentale gezondheid”, zei hij. „Ik heb meer veerkracht, wil biochemie gaan studeren en een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren.” Daarom gaf hij in een eerdere zitting al aan dat hij het goed heeft waar hij nu zit, „beter dan buiten”.
De zaken van de andere drie verdachten worden apart behandeld. Twee van hen komen uit Rotterdam, een 18-jarige verdachte heeft geen vaste woonplaats. Een van de medeverdachten wordt, op verzoek van de raadsman van Van der S, ook gehoord in deze zaak. Tot nu toe beroept deze man zich op zijn zwijgrecht.
De zaak wordt op 20 oktober inhoudelijk behandeld. Omdat het gevaar dat Van der S. weer de fout in gaat volgens de rechter nog niet is geweken, blijft hij tot die tijd in hechtenis.
„Maar dat vind je niet erg, geloof ik hè?” zei de rechter tegen de verdachte. „Nee”, antwoordde Van der S. De rechter benadrukte dat dat ongebruikelijk is, een verdachte die het eens is met zijn voorlopige hechtenis, „maar je hebt het goed uitgelegd”.