Opnieuw doden bij aanslagen in Irak
Het toenemende geweld in Irak in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van komende zondag heeft donderdaghet leven gekost aan zeker elf Irakezen en een Amerikaanse marinier.
Iraakse opstandelingen bliezen bovendien opnieuw een school op waar dit weekend een stembureau zou worden gevestigd. Tal van andere stembureaus werden beschoten.
De groep van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi plaatste gisteren video-opnamen op internet van de moord op een parlementskandidaat van de partij van interim-premier Ayad Allawi. De man zegt voor hij wordt doodgeschoten dat hij Salem Jaafar Abed heet. Aan het eind van de band verschijnt er een geschreven tekst in beeld, die luidt: „Tegen de medewerkers van Allawi zeggen wij: toon Allah berouw voor jullie hetzelfde lot ondergaan als jullie vriend.” Ook Allawi zelf wordt op de band bedreigd.
Iraakse kranten publiceerden gisteren voor het eerst de namen van de ongeveer 7000 kandidaten van de verkiezingen van zondag. De namen van veel kandidaten waren tot nu toe uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden.
De Irakezen kwamen om bij aanslagen verspreid over het land. Drie Irakezen kwamen om in een huis in Samarra, 95 kilometer ten noorden van Bagdad, toen een autobom vlak bij het huis tot ontploffing kwam. Nog eens drie Irakezen lieten het leven toen een voor een Amerikaans konvooi bedoelde bom tot ontploffing kwam langs de kant van een weg bij Mahmoudiyah, niet ver van Bagdad. Onder de Amerikanen vielen geen slachtoffers. Zeven Irakezen raakten gewond. Bij Tikrit kwam een Irakees om het leven toen langs de kant van een weg een bom ontplofte. Ook deze bom miste op een haar na een passerend Amerikaans konvooi. In Beiji werd in de buurt van een Amerikaans konvooi een zelfmoordaanslag gepleegd met een autobom. Behalve de dader zouden er geen slachtoffers zijn gevallen.
In Baqouba ontdekte de Iraakse politie het levenloze lichaam van een ex-kolonel van de inlichtingendienst van Saddam Hussein die eerder deze week door opstandelingen was ontvoerd. In dezelfde stad kwam gisteren een Iraakse politieagent om het leven bij een aanslag met een autobom. Daarbij raakten vier mensen gewond.
Bij vuurgevechten tussen Amerikaanse militairen en opstandelingen in Samarra kwam donderdagochtend een Iraakse burger om. Opstandelingen pleegden hier ook de aanslag op de school, in een reeks aanslagen op stembureaus. Een ander stembureau in Samarra werd met mortiergranaten beschoten. In het gewoonlijk betrekkelijk rustige Basra werden vier stembureaus bestookt met mortiergranaten. In Kirkuk werden zeven stembureaus onder vuur genomen. Eén politieman werd daarbij gedood.
De Amerikaanse marinier sneuvelde bij mortierbeschietingen door opstandelingen van zijn basis bij Iskandariyah. Een andere Amerikaanse militair bezweek donderdag aan een schotwond die hij een dag eerder had opgelopen als gevolg van een ongeluk, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder.
Het Iraakse ministerie van Defensie zei donderdag dat 2500 extra manschappen ingezet zullen worden ter beveiliging van de verkiezingen. De regering maakte ook bekend dat 9000 Iraakse soldaten naar de olievelden worden gestuurd om de oliepijpleidingen tussen Mosul en Bagdad en Kirkuk en Bagdad te bewaken.
Het Amerikaanse leger in Irak heeft manschappen naar stellingen rondom Bagdad gestuurd, zodat tijdens de verkiezingen een groter gebied rond de hoofdstad wordt beveiligd. Ook zijn maatregelen genomen om de belangrijkste Amerikaanse bases nog beter te beveiligen. De Amerikaanse brigadegeneraal, Jon Basilica, zei dat de coalitietroepen de voorwaarden moeten scheppen waarbinnen de Iraakse ordetroepen „de stembureaus met succes kunnen verdedigen.”
Het kan weken duren voordat de definitieve uitslag van de Iraakse verkiezingen van zondag bekend is. Dat heeft een van de buitenlandse waarnemers die de Iraakse autoriteiten adviseren donderdag gezegd.
Door de verwachte chaos op de verkiezingsdag en de moeilijkheden die de Iraakse autoriteiten zullen ondervinden bij het verzamelen van alle uitgebrachte stemmen bij de kiescommissie in de Groene Zone in Bagdad, zal het bekendmaken van een betrouwbare uitslag mogelijk lang duren. Ook het publiceren van exit-polls, die een goede indicatie geven over de waarschijnlijke uitslag, zal moeilijk worden, aldus de adviseur.
De verwachting is dat de Iraakse kiescommissie in de dagen na de verkiezingen wel een grove indicatie kan geven van de verkiezingsuitslag, maar dat de exacte samenstelling van het nieuwe parlement mogelijk pas enkele weken na zondag bekend is. Hoe langer de bekendmaking van de uitslag duurt, hoe groter de kans is dat er politieke onrust ontstaat en dat partijen elkaar gaan beschuldigen van fraude, stelt de anonieme waarnemer.
De Irakezen brengen zondag hun stem uit op een van de vele partijen die zich hebben aangemeld voor de verkiezingen. Bij het samenstellen van de 275 leden tellende Nationale Assemblee is gekozen voor een systeem van evenredige vertegenwoordiging. Het nieuwe parlement gaat een nieuwe grondwet opstellen en benoemt een nieuwe regering. De verwachting is dat sjiitische partijen een meerderheid krijgen in het parlement en dat de soennieten, die het onder Saddam Hussein voor het zeggen hadden in Irak, een politieke bijrol krijgen.
Groot-Brittannië stuurt nog eens 220 militairen naar Irak om het aanstaande vertrek van de veertienhonderd Nederlandse manschappen op te vangen. Het Britse ministerie van Defensie heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Volgens de Britse legerleiding hoeft de Nederlandse troepenmacht in de provincie Al-Muthana niet volledig te worden vervangen, omdat er in de regio veel vorderingen zijn geboekt bij het opleiden van Iraakse soldaten. De Britten denken dat zeshonderd Britse militairen volstaan voor het vervangen van de veertienhonderd Nederlanders. Het Britse leger put vooral uit militairen die al in Irak zijn gelegerd, maar laat 220 man extra uit Groot-Brittannië overvliegen.