Bogota in actie tegen ‘spugende’ stoeptegels
Met een ludiek burgerprotest vragen de bewoners van de Colombiaanse hoofdstad Bogota aandacht voor hun kapotte straten.
Wie een tijdje in Bogota woont, weet dat je altijd alert moet zijn op straat. Niet alleen omdat een zakkenroller geen kans om je te beroven onbenut zal laten. Nee, het echte gevaar is de straat zelf. Die vertoont zoveel gaten, scheuren, kapotte tegels en kraters, dat elke stap een misstap kan zijn.
Dat geldt niet alleen voor voetgangers. Het was een donkere novemberavond toen ik voor het eerst een diepe put in fietste. Een gigantische hoosbui had het ontbrekende putdeksel in het wegdek aan het oog onttrokken. Mijn voorwiel bleef er nog net in steken, en ik viel pardoes in het stinkende zwarte rioolwater.
Ook automobilisten rijden met hun blik strak op het wegdek gericht, behoedzaam om de gaten heen slalommend. Een gatenkaas, is een passende omschrijving voor de wegen in de hoofdstad. Of een slagveld. Sleepwagens doen dan ook goede zaken in deze contreien.
Een berucht fenomeen zijn de zogenoemde ‘spugende’ stoeptegels. Ooit had de burgemeester het lumineuze idee om de stoepen van tegels te voorzien. Een slecht idee: de voegen rondom die tegels bleken niet bestand tegen water. Wanneer het regent –en het regent bijna altijd in Bogota– vult de losse ruimte onder de tegels zich met een mengsel van zand, straatvuil en water, onzichtbaar voor voetgangers. Wie daar nietsvermoedend een stap op zet, wordt prompt ‘bespuugd’ met een modderige straal water.
Nu zijn vieze kleding en een slecht humeur nog overkomelijk. Maar de losse tegels zorgen ook voor lelijke valpartijen, met name onder ouderen. En de gaten veroorzaken soms dodelijke ongelukken. Ondertussen blijft het probleem verergeren, want de gemeente doet niets aan de kapotte straten.
Uit frustratie over de erbarmelijke staat van de openbare ruimte besloot een groep stadsbewoners het heft in eigen hand te nemen. Sinds februari trekken zij gewapend met emmers verf en spuitbussen door de stad om losse en kapotte tegels, gapende gaten en missende putdeksels te markeren met een laag felroze verf en een zwart kruis.
”Empecemos” (Laten we beginnen), zo noemden de stadsbewoners hun burgerprotest met inmiddels 120.000 volgers op Instagram. Met dat ludieke protest zorgen ze niet alleen voor veiligere straten, maar ook pogen ze de gemeente ertoe te bewegen eindelijk de kapotte straten te repareren.
Naar eigen zeggen markeerde de beweging van zo’n honderd stadsbewoners al 17.000 stoeptegels in bijna alle stadsdelen van Bogota. Soms zijn die straten zó kapot, dat halve straten roze kleuren. „Mijnen vegen”, zo noemt de beweging hun activisme dan ook schertsend.
Zodat nietsvermoedende voetgangers weten welke tegels te vermijden, en weggebruikers al van verre het gevaar kunnen zien aankomen. En uw verslaggever niet meer in rioolputten fietst.