Minder overvallen in Nederland
In Nederland worden steeds minder overvallen gepleegd. Vorig jaar waren het er 2383, 2 procent minder dan in 2003. In 2000 stond het aantal van dit soort misdrijven nog op bijna 2800. Wel steeg in 2004 het aantal overvallen op supermarkten en woningen.
Dit blijkt uit cijfers die het Nederlands Politie Instituut (NPI) donderdag bekendmaakte. De politie werkt aan een analyse van het stijgende aantal overvallen op supermarkten (107 naar 127) en woningen (524 naar 589), om deze ontwikkeling te keren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dat justitie en politie alles op alles moeten zetten om het aantal overvallen op supermarkten naar beneden te brengen.
De politie hield afgelopen jaar 1167 overvallers aan en loste 726 zaken op (31 procent). Aangezien er nog verschillende onderzoeken lopen zal het oplossingspercentage naar verwachting de komende maanden nog stijgen. Zeker wanneer er rekening wordt gehouden met het aantal zaken dat in een onderzoek aan de dader(s) kan worden toegerekend, maar niet op de zitting wordt meegenomen, zal het oplossingspercentage boven de 40 uitkomen. Bij de overvallen vielen vorig jaar 16 doden en 370 gewonden. De totale buit nam af met ruim 3 miljoen euro.
De helft van alle overvallen wordt gepleegd in de vier grote steden. Bij bijna alle branches die een geliefd doelwit van criminelen vormen, was een daling waar te nemen. Het aantal overvallen op de detailhandel daalde van 965 naar 866 (10 procent). Ook in 2003 was bij de detailhandel al een spectaculaire daling te zien. Vooral juweliers (van 40 naar 29), benzinestations (van 214 naar 184), kledingzaken (van 55 naar 29) en drogisterijen (van 56 naar 29) waren minder vaak de dupe.
Volgens het NPI hebben investeringen van het bedrijfsleven op het gebied van criminaliteitspreventie kennelijk invloed op de ontwikkeling van overvalcriminaliteit. Doordat de te verwachten buit kleiner wordt, is het voor een overvaller minder aantrekkelijk om toe te slaan.
Daarnaast bestaat de indruk dat het structureel overleg tussen de landelijke overvalcoördinator en het bedrijfsleven vruchten begint af te werpen. Door over en weer actuele informatie te verstrekken en ontwikkelingen te signaleren kunnen partijen beter inspelen op trends en fenomenen.
Adjunct-directeur R. Roorda van het CBL zegt dat supermarkten er alles aan doen om zich tegen overvallers te beschermen. „Wij investeren daar 200 miljoen euro in”, zegt Roorda. „Maar het houdt een keer op en met geld alleen los je dit probleem niet op.”
Roorda meent dat justitie overvallers veel strenger moet straffen en dat het oplossingspercentage omhoog moet. „Het tij moet echt gekeerd. Het water staat ons aan de lippen.”