Sloot in Den Haag afgesloten na nieuwe PFAS-meting
De sloot in Den Haag waar ruim twee jaar geleden PFOS-vervuiling werd aangetroffen is afgesloten om te voorkomen dat het vervuilde water zich verspreidt. Het hoogheemraadschap Delfland neemt die maatregel uit voorzorg nadat deze week 85 nanogram PFOS per liter slootwater werd gemeten. Dat was in 2021 180 nanogram, ver boven de RIVM-richtlijn voor de waterbodem.
PFOS is een PFAS-soort. PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt voor antiaanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.
Uit de metingen van afgelopen week bleek dat er ook andere PFAS-stoffen in de sloot zitten. Het hoogheemraadschap gaat bij het RIVM navragen wat dat betekent, ook voor de volksgezondheid. De sloot op het bedrijventerrein Forepark ligt naast een woonwijk. Ook daar is een meting verricht, maar de resultaten geven vooralsnog geen aanleiding om daar sloten af te sluiten, meldt het hoogheemraadschap.
Het wachten is nog op de resultaten van veertien andere metingen die in omliggende woonwijken zijn gedaan. Volgende week worden voor de zekerheid nog acht extra metingen uitgevoerd. Al langer geldt het advies geen slootwater te gebruiken voor moestuinen en er niet in te zwemmen.
Delfland bekijkt nog welke andere maatregelen de komende tijd moeten worden genomen. Het hoogheemraadschap zegt begrip te hebben voor ongerustheid bij omwonenden. Zodra bekend is wat de gevolgen van de gemeten stoffen zijn, wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd.
Het schap had twee jaar geleden bij het onderzoek naar een mogelijke vervuiler per abuis cijfers verwisseld, waardoor onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de PFOS-vervuiling. Daarnaar wordt nog onderzoek gedaan.