Binnenland

Studenten ontwikkelen pak waarin man met dwarslaesie kan lopen

Een studententeam van de TU Delft heeft een nieuw prototype ontwikkeld voor een robotpak, waarmee een man met een dwarslaesie weer kan lopen zonder dat hij nog krukken nodig heeft voor de balans. De studenten noemen het ‘exoskelet’ de MARCH VIII. De bestuurder is in dit geval Koen van Zeeland. Hij kan met zijn hersenen het exoskelet laten starten en stoppen.

ANP
21 July 2023 16:32

Tijdens het lopen ontstaat in de hersenen een soort ruis. Het is de studenten van de TU Delft met dit nieuwe ontwerp gelukt die ruis te onderdrukken, zodat de bestuurder het robotpak ook kan laten stoppen door er simpelweg aan te denken.

Bovendien was het bij voorgaande robotpakken altijd nodig om krukken te gebruiken tijdens het staan en lopen om balans te houden. Met MARCH VIII hoeft dat niet meer. Daardoor kan Van Zeeland volgens de studenten „bijvoorbeeld de hand vasthouden van zijn vriendin, koffie drinken of een bal gooien voor zijn hond”.

De studenten vertellen verder dat er nieuwe sensoren zijn toegevoegd die ervoor zorgen dat het looppatroon en de houding van Van Zeeland „soepeler, natuurlijker en comfortabeler” zijn. Ook kan het exoskelet nu beter voelen hoe het contact met de grond maakt tijdens het lopen.

Van Zeeland kreeg jaren geleden een dwarslaesie na een ongeluk. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Inmiddels werkt hij al een aantal jaar mee aan Project MARCH.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer