Buitenlandhulp ethiopië

Kerken keren zich tegen stopzetting hulp aan Ethiopië

Internationale kerkelijke organisaties keren zich tegen het stopzetten van voedselhulp aan Ethiopië. „Er is dringend actie nodig om deze broodnodige reddingslijn te herstellen.”

Jan Auke Brink
20 July 2023 18:33Gewijzigd op 20 July 2023 22:43
Voedselopslag van het Wereldvoedselprogramma (WFP) voor de regio’s Tigray en Afar, februari 2022. beeld AP
Voedselopslag van het Wereldvoedselprogramma (WFP) voor de regio’s Tigray en Afar, februari 2022. beeld AP

Meer honger, meer leed en meer mensen die overlijden. Dat vrezen kerken als gevolg van de stopzetting van voedselhulp aan Ethiopië. Ze roepen daarom op „deze essentiële hulp aan Ethiopische gemeenschappen en mensen wier leven ervan afhangt”, met spoed te hervatten.

Ruim 20 miljoen Ethiopiërs zijn door droogte en strijd in het land voor hun dagelijkse maaltijden afhankelijk van graan dat wordt uitgedeeld door humanitaire organisaties.

Maar hulpverleners van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Amerikaanse overheidsprogramma USaid ontdekten dat voorraden die bedoeld waren voor hongerige mensen gestolen werden en op de markt voor grof geld te koop werden aangeboden. Ze besloten daarom ruim een maand geleden de hulp stop te zetten. Tot onvrede van kerken binnen en buiten Ethiopië.

Wat er precies is gebeurd, blijft ondanks onderzoeken vooralsnog onduidelijk. Maar hulpverleners die zijn ingelicht over de eerste bevindingen van het USaid-onderzoek vertelden aan de Britse krant The Guardian dat het zou gaan om „de grootste diefstal van humanitair voedsel ooit”. „Het is systematisch en het is al heel, heel lang aan de gang”, aldus een VN-functionaris.

Onrechtvaardig

Zolang de hulporganisaties niet kunnen garanderen dat het voedsel op de juiste plek aankomt, is de hulp stopgezet. Verschillende internationale kerkelijk organisaties, zoals de Wereldraad van Kerken, Lutherse Wereldfederatie en de rooms-katholieke hulporganisatie Caritas vragen nu om toch weer graan uit te delen.

„Mensen sterven van de honger. In de noordelijke regio Tigray in Ethiopië zijn de afgelopen weken honderden mensen om het leven gekomen door honger als gevolg van voedseltekorten. Dit is noch humaan noch rechtvaardig”, aldus Alistair Dutton, leider van Caritas Internationalis.

Eerder al riepen verschillende Ethiopische religieuze leiders op de hulp te hervatten: vertragingen in de levering zou volgens hen alleen maar leiden tot verdere catastrofes voor mensen in nood. Abune Mathias, patriarch van de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk, stelde dat het opschorten ernstig lijden tot gevolg heeft.

„Terwijl USaid en WFP aankondigden dat voedselhulp alleen zal worden hervat als er strenge controlemaatregelen zijn, kunnen mensen niet wachten. Essentiële hulp moet nu alle behoeftigen bereiken. Elke dag telt”, benadrukt Dutton.

Brief

De internationale kerkelijke organisaties stuurden vorige week woensdag een gezamenlijke brief aan USaid, waarin hetzelfde wordt bepleit.„De geconstateerde zorgen over misbruik van voedselhulp zijn ernstig en rechtvaardigen grondig onderzoek”, schrijven de organisaties in de brief. „Ondertussen mogen de mensen en gemeenschappen die deze hulp dringend nodig hebben niet de gevolgen van deze situatie ondervinden. We vragen om aandacht voor deze zorgen. Er is dringend actie nodig om deze broodnodige reddingslijn voor zoveel Ethiopische kinderen, vrouwen als mannen te herstellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer