Eis: taakstraf voor klimaatactivisten
Tegen zeven klimaatactivisten heeft het openbaar ministerie (OM) woensdag taakstraffen geëist voor opruiing.
Van hen zouden vijf demonstranten 60 uur taakstraf moeten krijgen, één persoon 80 uur en weer een ander 90 uur, vond het OM. Voor een van de verdachten eiste het OM vrijspraak.
De actievoerders riepen op sociale media andere mensen op mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion op 28 januari. Het OM benadrukte dat het blokkeren van de weg gevaarlijk en strafbaar is. Oproepen om mee te doen was dus opruiing, vond het OM.
Extinction Rebellion stelde dat de demonstraties vreedzaam zijn. „De activisten zeggen net zo lang door te gaan met het blokkeren en bekladden van de A12 totdat de overheid hun eisen inwilligt”, bracht de officier van justitie daartegen in.
Bovendien geeft Extinction Rebellion trainingen aan klimaatactivisten waarin hun wordt geleerd „zo belemmerend mogelijk” te zijn, zei de officier. Zo zouden activisten daar leren hoe ze zich kunnen vastplakken aan het wegdek. „Het heeft er alle schijn van dat de activisten de A12 blokkeren voor de aandacht”, vervolgt de officier. „En dat is geen legitiem doel volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”
De acht klimaatactivisten werden in de week voor de A12-blokkade op 28 januari aangehouden voor opruiing. Het OM gaf ze een gebiedsverbod voor de Utrechtsebaan, zoals dat stuk van de A12 heet. De aanhoudingen waren volgens het OM van belang om „wanordelijkheden op wegen rond Den Haag” te voorkomen.
De acht klimaatactivisten die het OM vervolgt voor opruiing vinden het vreemd dat zij zijn aangehouden. Een van de verdachten wees tijdens de zitting in de rechtbank in Den Haag erop dat honderden mensen op sociale media opriepen naar de A12-blokkade van Extinction Rebellion te gaan.
Op de vraag waarom juist deze acht activisten zijn aangehouden, zei de officier dat het OM ervoor heeft gekozen de „personen met de meest actieve en invloedrijke rol te vervolgen”. De klimaatactivisten stonden nog steeds achter hun boodschap. Ze zeiden wegen te blokkeren om media-aandacht te krijgen voor klimaatverandering.