Binnenland

Geschil om brandplan basiliek Arnhem

Voorschriften van de brandweer hebben voor commotie gezorgd onder de parochianen van de grote Sint-Walburgisbasiliek in Arnhem.

Regioredactie
28 January 2005 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Het bestuur van parochie De Wijngaard kan niet uit de voeten met voorschriften van de brandweer dat er maximaal slechts 125 mensen in de kerk mogen zijn.

Binnenkort gaat het rooms-katholieke parochiebestuur met de gemeente en de brandweer om de tafel. Pijnpunt zijn de buitendeuren in de monumentale, 20 meter hoge basiliek. Die deuren gaan naar binnen toe open. Bij brand bemoeilijkt dat het vluchten. Omdat het gebouw een rijksmonument is, kunnen de buitendeuren niet zomaar worden veranderd. Komen er meer dan 125 mensen in de basiliek, dan moeten de deuren open.

Volgens het parochiebestuur is dat ondenkbaar. „Bij een koude winterdag is het niet doenlijk om de buitendeuren open te houden”, aldus secretaris J. Hermans. „Het verwarmen van de kerk erna zou twee dagen kosten. Dat is maatschappelijk totaal onverantwoord.”

In de regelgeving worden kerken volgens Hermans ten onrechte „over één kam geschoren” met bijvoorbeeld disco’s. Door de hoogte van de basiliek zullen bezoekers volgens hem minder snel last hebben van rook door brand. Omdat het gebouw van steen is, is de kans minder groot dat het vuur snel om zich heen grijpt. Daarom moet het mogelijk zijn de vluchtregels voor de kerk aan te passen, denkt Hermans.

J. Mul, hoofd bureaupreventie Arnhem van Hulpverleningsregio Gelderland-Midden, wijst erop dat er bij brand in de kerk wel degelijk paniek kan uitbreken, ook al is het gebouw 20 meter hoog. „Naar binnen draaiende deuren kunnen voor een opstuwingseffect zorgen.” Zowel Hermans als Mul verwacht dat het mogelijk moet zijn een praktische oplossing te verzinnen.

Het overleg vindt over een maand plaats; tot die tijd is de parochie niet van zins om de regels toe te passen. „Dat deden we tot nu toe ook niet.”

Volgens een woordvoerder van kerkverzekeraar Donatus bestaat deze discussie al langer. „Het speelt sinds Volendam in bijna iedere plaats waar een dergelijk monumentaal kerkgebouw staat. Het is vaak een tegenstelling tussen gemeenten en brandweer, die brandveiligheid benadrukken, en monumentenzorg, die het karakter van het gebouw zoveel mogelijk wil bewaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer