Binnenland

Spreidingswet wordt in huidige vorm zeker niet aangenomen

Als de spreidingswet al in de Tweede Kamer wordt behandeld voordat er een nieuw kabinet zit, is het nog niet zeker dat een meerderheid voor zal stemmen. Zeker is dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm de eindstreep niet zal halen, zo blijkt uit een rondgang van het ANP langs de fracties.

ANP
15 July 2023 08:03

De spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) moet zorgen voor een eerlijke en evenwichtige verdeling van asielzoekers over alle gemeenten. Als gemeenten meer asielzoekers opvangen dan van ze wordt verwacht, krijgen ze extra geld. Doen gemeenten niets of minder dan ze is opgedragen, dan kan de staatssecretaris ze dwingen om toch asielzoekers op te vangen.

Het wetsvoorstel was een broos compromis, waarbij vooral Van der Burgs eigen VVD lang dwarslag. Daarom heeft hij ondanks forse kritiek van de Raad van State zijn voorstel op geen enkel punt aangepast. Als hij weer aan de wet zou sleutelen, zou deze niet door de Kamer komen, zei de staatssecretaris eind maart.

Nu het kabinet is gevallen over een migratieakkoord, waarin maatregelen zouden komen om de asielinstroom omlaag te brengen, heeft de VVD laten doorschemeren tegen de spreidingswet te zullen stemmen. Fractievoorzitter Sophie Hermans zei maandag in een Kamerdebat dat een wet zonder instroombeperking niet goed is.

PVV, SGP, JA21, Groep Van Haga en Forum voor Democratie stemmen zeker tegen. Als ook de VVD tegenstemt, zijn in ieder geval 65 van de 150 Kamerleden tegen.

De VVD kan wellicht over de streep worden getrokken met het argument dat in Europees verband hard aan instroombeperking wordt gewerkt. Dan komt de wet hoogstwaarschijnlijk door de Tweede Kamer. D66, CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt zijn voor de spreidingswet. De laatste drie fracties willen wel aanpassingen.

Datzelfde geldt naar het zich laat aanzien ook voor PvdA en GroenLinks. Beide fracties zien de noodzaak in van een wet die vluchtelingen eerlijk verspreidt, maar twijfelen over de uitvoerbaarheid ervan. Als zij, met aanpassingen, akkoord gaan met de wet, is ruim twee derde van de Kamer voor.

De wet kan daarna nog in de Eerste Kamer sneuvelen. Maar als ook de senaatsfractie van de VVD instemt, zijn de eventuele zestien tegenstemmen van BBB niet doorslaggevend. BBB-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Caroline van der Plas heeft vrijdag herbevestigd dat zij de wet in zijn huidige vorm niet steunt.

In ieder geval de rechtse oppositie wil dat de wet controversieel wordt verklaard. Veel fracties nemen daarover pas later deze zomer een standpunt in. Begin september neemt de Kamer hierover een besluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer