Binnenland

Nederlanders verwachten rustige verkiezingen zuiden Irak

De commandant van de 1600 Nederlandse militairen in Irak, luitenant–kolonel Frits van Dooren, verwacht komende zondag rustige verkiezingen in de ’Nederlandse’ provincie Al Muthanna. „Er is niets hier dat erop wijst dat het zondag gaat klappen. Ik zeg niet dat er geen kleine incidenten zullen zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in veilige verkiezingen, de eerste in 35 jaar", zegt Van Dooren in een vraaggesprek met het ANP.

ANP
27 January 2005 20:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Met angst wordt in Irak gekeken naar de parlementsverkiezingen van komende zondag. In sommige gebieden lijkt de stembusgang door de dreiging van autobommen en zelfmoordaanslagen zelfs onmogelijk. Maar in de zuidelijke provincie Al Muthanna, waar 2 procent van de bevolking woont, worden de minste problemen verwacht. Premier Allawi zei donderdag zelfs dat hij in contacten met bijvoorbeeld president Bush en premier Blair het overwegend sjiitische Al Muthanna een voorbeeld van rust en stabiliteit in Irak noemt. „En dat is mede te danken aan de Nederlandse troepen", meende Allawi.

Commandant van de vijfde en laatste lichting militairen in Irak, de 43–jarige luitenant–kolonel Frits van Dooren, is vol vertrouwen over de verkiezingen zondag. Van Dooren, op zijn eerste buitenlandse missie, verwacht eventueel een dreiging van buiten de provincie. „Ik heb geen aanwijzingen voor aanslagen, maar er is hier een grenspolitie van tweehonderd man voor driehonderd kilometer. Dat betekent dat terroristen over de grens kunnen komen. Maar er is hier onder de lokale bevolking een collectief bewustzijn dat ze die types van buiten niet willen, omdat ze geen gedonder willen. Zij weten als geen ander wie niet van hier is en mogelijk kwaad in de zin heeft. Die houding is voor mij heel positief."

Van Doorens ’battlegroup’ moet zondag tijdens de verkiezingen op een afstand van zeker vijfhonderd meter buiten de stembureaus blijven, om elke suggestie van buitenlandse bemoeienis weg te nemen. „De verkiezingen zijn een puur Iraakse aangelegenheid zonder buitenlandse inmenging", zei ook de vrouwelijke voorzitter van het kiescomité in Al Muthanna, Radja Al Haydani.

Ook Van Dooren is duidelijk over de stembusgang. „We hebben de afgelopen tijd samen met de Iraakse veiligheidsdiensten de registratiebureaus beveiligd. Zondag zitten we op de achterhand voor als het echt misloopt, maar in principe blijven we zo veel mogelijk buiten de steden."

Van Dooren heeft de afgelopen maanden vooruitgang gezien bij de Iraakse politie en het Iraakse leger. De Nederlanders hielpen onder meer met het opbouwen van een alarmcentrale, vergelijkbaar met het alarmnummer 112 in Nederland. Ook brandweer en ambulances zijn daarbij betrokken. Grote calamiteitenoefeningen de afgelopen maanden verliepen naar tevredenheid. „Het loopt weliswaar op zijn Iraaks, maar ze zijn wonderwel in staat rampen goed aan te pakken. De verkiezingen worden voor politie en leger een heel belangrijke proef op de som."

Van Doorens voorganger Matthijssen had drie maanden geleden nog twijfels over de kwaliteit van politie en leger in Irak. Ook minister Kamp sprak daar kritisch over. Vorige week nog zei Kamp dat de Irakese politie en leger nooit zo goed zullen worden als in Nederland. Ook verwees hij naar corruptie en het vergeven van banen via stamverbanden. Maar toch is ook Kamp, met het vertrek van de Nederlandse militairen per half maart in zicht, nu positiever.

Donderdagochtend vlak voor vertrek uit Camp Smitty terug naar Nederland keek Kamp nog eens naar de cijfers: Iraakse politie, 1440 man; snel inzetbaar noodbataljon, 750; Iraaks leger, negenhonderd; grenspolitie, 210; verkeerspolitie, zestig man. Met de nieuwe dienst van 2200 man die zich bezighoudt met de bewaking van gebouwen en installaties, zijn er in Al Muthanna een kleine 5600 veiligheidsbeambten. „Behalve die laatste 2200 zijn ze allemaal opgeleid door de Nederlanders", stelde Kamp vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer