Binnenland

Mogelijk meer duidelijkheid over vertraging Marengoproces

Het Marengoproces loopt vertraging op, maar hoeveel en waarom precies, daar komt mogelijk vrijdag duidelijkheid over. De rechtbank Amsterdam liet vorige week weten dat de geplande uitspraakdatum van 20 oktober niet gehaald gaat worden „gelet op de complexiteit van de beraadslaging in de verschillende zaken”. Wat dat precies wil zeggen en hoeveel extra tijd nu nodig is, is onbekend.

ANP
14 July 2023 03:32

Het omvangrijke liquidatieproces kent sinds het begin 2018 van start ging veel schokkende en bepalende wendingen. Zo werd een week nadat bekend werd dat het Openbaar Ministerie beschikte over kroongetuige Nabil B., die over vele moorden had verklaard, diens broer vermoord. In september 2019 werd de advocaat van B. doodgeschoten en in juli 2021 zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen deel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Recent kwam hoofdverdachte Ridouan Taghi zonder advocaat te zitten, nadat Inez Weski in april was gearresteerd en de verdediging neerlegde. Ze wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand, is Weski nu weer op vrije voeten.

Inmiddels hebben drie nieuwe advocaten zich gemeld om Taghi juridische bijstand te verlenen, maar zij zullen het omvangrijke strafdossier nog moeten bestuderen. Het vermoeden is dat ook dit voor vertraging zal zorgen. Waarschijnlijk zullen zij zich vrijdag voor het eerst in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp melden.

Marengo is momenteel in de laatste fase. Tegen Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De advocaten van alle verdachten hebben inmiddels ook hun pleidooien gehouden. De tweede ronde, waarin OM en advocaten nog eenmaal op elkaar mogen reageren, en waarna de verdachten als laatste nog iets mogen zeggen, is ook nagenoeg afgerond. Alleen in de zaak van kroongetuige Nabil B. moet dat nog gebeuren. Ook hij zit momenteel voor zover bekend zonder juridische bijstand nadat in maart duidelijk werd dat zijn advocaten hem niet langer bijstonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer