Snelste stijging WOZ-waarde woningen in jaren
Nederlandse gemeenten hebben de WOZ-waarden van woningen dit jaar gemiddeld met 16,4 procent verhoogd. Dat is met stip de hoogste stijging in tien jaar.
Dat bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De laatste keer dat de gemiddelde WOZ-waarde van Nederlandse woningen daalde, was in de nasleep van de financiële crisis: in 2014 met 5,4 procent en in 2015 met 2,4 procent. Daarna stegen ze elk jaar, maar nooit zo sterk als deze keer. Tot nu toe stond 2022 met een stijging van 9,3 procent aan kop.
De gemiddelde WOZ-waarde van alle Nederlandse woningen bedraagt dit jaar 369.000 euro. Dat is het hoogste niveau ooit.
Wat de waardestijging betreft zijn er behoorlijke verschillen tussen gemeenten. De grootste stijging was te zien in de gemeente Lelystad. De Flevolandse hoofdstad waardeerde de woningen 26,3 procent hoger dan vorig jaar. Het Brabantse dorp Baarle-Nassau is met 5,3 procent stijging hekkesluiter.
De flinke gemiddelde stijging werd in januari al gemeld door de Waarderingskamer. Deze instelling houdt toezicht op het vaststellen van WOZ-waarden door de gemeenten.
Het CBS merkt op dat de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen volgt met een jaar vertraging. Dat betekent dat woningen in 2023 zijn getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2022. Op die datum lagen de verkoopprijzen 20 procent hoger dan een jaar eerder, wat de sterke stijging kan verklaren.
Huizenmarkt
De ontwikkeling op de huizenmarkt na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. In januari 2023 lag de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen slechts 1 procent hoger dan een jaar eerder.
Desondanks kan de prijsontwikkeling van koopwoningen niet een-op-een worden doorberekend in de WOZ-waarde, aldus het statistiekbureau. In die berekening worden namelijk alle woningen betrokken, dus ook niet-verkochte koopwoningen en huurwoningen. Nieuwbouw en sloop van woningen heeft bovendien een stuwend effect op de WOZ-waarde. Zo hebben nieuwbouwwoningen vaak een hogere WOZ-waarde dan de woningen die worden gesloopt.
De gemeente met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde is Bloemendaal (932.000 euro). Het Groningse Pekela is hekkesluiter met gemiddeld 194.000 euro.