Beeld in Amsterdam vraagt aandacht voor zelfdoding onder jongeren
Op het Museumplein in Amsterdam wordt woensdag een enorm standbeeld van een in elkaar gedoken jongen onthuld. Het kunstwerk, van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang, staat volgens de makers „symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren” en moet aandacht vragen voor zelfdoding onder jongeren.
Voor het kunstproject, genaamd Stille Strijd, sprak kunstenares Saskia Stolz met een tiental jongeren die één of meer suïcidepogingen deden. „Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en/of docenten - te praten over hun depressieve gevoelens”, aldus Stolz. „Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”
Uit gegevens van het CBS blijkt dat zelfdoding doodsoorzaak nummer één is bij jongeren: van alle jongeren onder de 20 jaar die vorig jaar overleden, stierf één op de vijf door zelfdoding. Vorig jaar maakten in Nederland 67 jongeren onder de 20 jaar een einde aan hun leven, en 241 jongeren tussen de 20 en 30 jaar.
Om 14.00 uur vertelt een medewerker van 113 Zelfmoordpreventie een persoonlijk verhaal bij het beeld. Het beeld gaat na Amsterdam op tournee door Nederland en is de komende maanden te zien in steden als Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Haarlem.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.