Bouwsector nog niet van NMa af
Ook na afronding van de nog lopende procedures rondom de bouwfraude blijft kartelwaakhond NMa de sector scherp in de gaten houden. De mededingingsautoriteit sluit niet uit dat inmiddels ingewonnen informatie nieuwe zaken aan het licht brengt.
„Het is een illusie te denken dat we alles hebben gepakt. We blijven daarom kijken naar alle zaken die we kunnen putten uit de gegevens die bij ons zijn aangedragen." Dat heeft directeur-generaal P. Kalbfleisch van de NMa donderdag gezegd in een toelichting op de agenda voor 2005. Daarop staat de bouw „natuurlijk" als speerpunt naast de financiële sector, de vrije beroepen en de zorgsector.
De NMa maakte begin deze week bekend dat de bouw voor 135 miljoen euro aan boetes krijgt opgelegd, nadat eind 2003 al voor ruim 100 miljoen aan sancties was uitgedeeld. De bouwsector sprak van een enorme dreun. Kalbfleisch noemt de boetes realistisch. „Het gaat mij ook niet zozeer om de hoogte van de boetes, maar om de naleving van de regels", zegt de directeur-generaal.
Kalbfleisch is tevreden dat er een grote stap is gezet in de afwikkeling van de bouwfraude. „We hebben een punt gezet achter een affaire die jarenlang een hypotheek heeft gelegd op een gezonde commerciële werking van de sector.
Volgens hem zit de afschrikwekkende werking in het optreden van de NMa vooral in het feit dat de sector als geheel is aangepakt. „Dat is nog nooit vertoond. Niet in Nederland en niet daarbuiten." Ook wijst de directeur-generaal erop dat er nog drie boetebesluiten moeten vallen in de bouwsector. Als eerste zijn de installateurs aan de beurt, waarna de utiliteitsbouw (scholen, ziekenhuizen en dergelijke) en de overige activiteiten volgen. Onder de laatste categorie vallen onder andere de leiding- en betonwerken.
Kalbfleisch benadrukt het belang van de zogenoemde clementieregeling, waarbij bedrijven die meewerkten aan het onderzoek, een korting op de boete kregen. Aan de hand van 110 clementieverzoeken kreeg de NMa ongeveer 370 bedrijven in de bouw in beeld. Daarnaast heeft de NMa inmiddels weer twintig clementieverzoeken gekregen uit andere sectoren. Welke dat zijn, kan Kalbfleisch niet zeggen.
De directeur-generaal ziet nog steeds uit naar de komst van een regeling voor klokkenluiders. „Politici moeten zich realiseren dat toezichthouders niet zonder tips kunnen." Kalbfleisch riep de politiek vorig jaar op een regeling in te stellen ter bescherming van klokkenluiders, maar vooralsnog is daar geen gehoor aan gegeven.
Het aantal tips en vragen dat bij de NMa binnenkomt, groeit. „Momenteel krijgen we maandelijks duizend berichten uit de samenleving binnen." Kalbfleisch schrijft een en ander toe aan de groeiende naamsbekendheid van de NMa. De helft van de tips en vragen gaat over de energiesector.
De toezichthouder wil dit jaar de effecten van zijn optreden beter laten zien. Zo wil de NMa in kaart brengen in hoeverre de consument profiteert van bijvoorbeeld ingrepen bij de garnalenvissers en in de telecomsector.
De NMa legde het afgelopen jaar in twaalf zaken boetes op voor in totaal 70 miljoen euro. De betalingsorganisatie Interpay kreeg veruit de grootste boete. Ze moest 30 miljoen euro betalen voor het berekenen van excessieve tarieven. Acht banken werden voor in totaal 17 miljoen euro beboet. Daarnaast kreeg een groep fietsfabrikanten een flinke sanctie voor het maken van prijsafspraken.