Binnenland

Honderden herdenken in Den Haag massamoord in Srebrenica

Enkele honderden mensen hebben dinsdag voor de 28e keer de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Voorafgaand aan de herdenking op het Lange Voorhout in Den Haag is een vredesmars gelopen ter nagedachtenis aan de massamoord, deelnemers droegen een spandoek met foto’s van de slachtoffers. Een groot aantal bezoekers droeg witte shirts met de tekst ‘never forget Srebrenica’.

ANP
11 July 2023 15:23Gewijzigd op 11 July 2023 16:51

De herdenking werd bijgewoond door onder meer de Bosnische ambassadeur Almir Šahović en was te volgen via een livestream. Naast toespraken en muziek werd er ook samen gebeden en twee minuten stilte gehouden.

Srebrenica wordt gezien als de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat beschermden de enclave tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. Maar Dutchbat III werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de inname zijn circa 8000 Bosnische moslimmannen en -jongens vermoord door de Bosnische Serviërs.

Demissionair minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel noemde Srebrenicia in haar toespraak „een ultieme waarschuwing voor wat er kan gebeuren als polarisatie, racisme en etnisch nationalisme onze samenlevingen vergiftigen”. Ze sprak haar zorgen uit over toename van genocide-ontkenning en etnische retoriek in Bosnië. Ook sprak ze steun uit voor het land. „Het kabinet staat voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Bosnië en Herzegovina.”

Vorig jaar bood minister van Defensie Kajsa Ollongren haar „diepste excuses” aan voor het feit dat zij samen met de internationale gemeenschap de genocide in Srebrenica niet heeft kunnen voorkomen. Toen werd ook bekend dat in Den Haag een monument komt voor de slachtoffers. „Een monument dat de internationale gemeenschap herinnert aan de verplichting tot humanitaire interventie”, zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen daar dinsdag over.

Het bloedbad wordt ook herdacht in Bosnië. Op de plechtigheid kwamen duizenden mensen af. Plaatselijke media berichten dat dertig slachtoffers zijn bijgezet op de herdenkingsbegraafplaats in Potocari. Het gaat voornamelijk om personen waarvan de stoffelijke resten in de afgelopen jaren zijn geïdentificeerd. Het jongste slachtoffer was 15 jaar, het oudste 65. Hun namen werden voorgelezen op de herdenking in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer