Operatie Jenin succesvol, maar niet afdoende
Nu het stof van de grote Israëlische militaire operatie in Jenin enigszins is neergedaald, buigen leger en politiek zich over de resultaten van de campagne. Succesvol, maar niet afdoende, lijkt de algemene conclusie.
De Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Islamitische Jihad riepen eenparig de overwinning uit, nadat de Israëlische troepen zich woensdag uit Jenin hadden teruggetrokken. Om die verklaring kracht bij te zetten, vuurden terroristen vijf raketten op Israël af vanuit de Gazastrook. Maar waar die stemming van victorie op is gebaseerd, blijft volstrekt onduidelijk. Of het zou moeten zijn over de dood van David Yehuda Yitzhak, de enige Israëlische militair die sneuvelde bij de inval.
Israël doodde tijdens de 48 uur durende operatie achttien terroristen. De troepen arresteerden verder zo’n honderd terreurverdachten en vernietigden zeker acht wapenopslagplaatsen en zes bommenfabrieken. Talloze wapens en explosieven werden in beslag genomen.
Er vielen tijdens de inval geen onschuldige burgerslachtoffers. En dat is een prestatie op zich. Vuurgevechten in het dichtbevolkte vluchtelingenkamp brengen een aanzienlijk risico met zich mee dat voorbijgangers door rondvliegende kogels worden getroffen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hadden de manschappen strenge instructies gekregen om met de grootst mogelijke precisie te opereren. „We hebben ze verteld om strikt volgens de missie te werken en het doel voor ogen te houden. Het treffen van niet-betrokken burgers is onethisch en draagt niet bij aan de missie.”
Tegelijk met die instructies aan militairen deed Israël alle mogelijke moeite om accurate informatie over de operatie met de pers te delen. Want bij elk conflict moet de Joodse staat ook steevast een mediaoorlog voeren. Het optreden van Israël ligt sinds jaar en dag onder het vergrootglas van de internationale gemeenschap. Met alle gevolgen in de beeldvorming van dien.
Dat bleek ook nu weer. Al vrij snel na de start van de inval in Jenin doken er berichten op dat Israël het theater in de stad had gebombardeerd en dat daarbij onschuldige burgerslachtoffers waren gevallen. Het leger stuurde direct een drone naar het gebouw, die live-beelden naar buitenlandse media stuurde waaruit bleek dat het gebouw onbeschadigd was.
Israël mag deze operatie dan succesvol hebben afgerond, dat wil niet zeggen dat de actie in Jenin afdoende is. Dat werd dinsdag al pijnlijk duidelijk, toen een terrorist in Tel Aviv met een auto op mensen inreed en vervolgens een aantal voorbijgangers neerstak. Minister van Defensie Yoav Gallant zei deze week al onomwonden dat het leger vroeg of laat naar Jenin zal moeten terugkeren, of naar andere steden op de Westelijke Jordaanoever waar zich broeinesten van terreur bevinden.
Blijven hangen in de kortetermijnsuccessen is geen optie in de strijd tegen terreur. Zeker niet zolang de motivatie om aanslagen te plegen nog volop aanwezig is. Het bestrijden van die motivatie is nog veel lastiger dan het winnen van een militair conflict of een mediaoorlog.