Binnenland

5 mei ook dag van democratie

Vanaf dit jaar zal 5 mei niet alleen Bevrijdingsdag zijn, maar ook een dag van democratie, burgerschap en maatschappelijke binding.

Redactie politiek
27 January 2005 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:09
DEN HAAG – Het kabinet hield woensdag in de Ridderzaal in Den Haag een brede conferentie om te praten over meer samenhang in de Nederlandse samenleving. Tal van maatschappelijke organisaties stuurden vertegenwoordigers. Foto ANP
DEN HAAG – Het kabinet hield woensdag in de Ridderzaal in Den Haag een brede conferentie om te praten over meer samenhang in de Nederlandse samenleving. Tal van maatschappelijke organisaties stuurden vertegenwoordigers. Foto ANP

Premier Balkenende en minister Verdonk van Integratie zijn dat woensdag met tal van maatschappelijke organisaties overeengekomen. Mogelijk wordt 5 mei vanwege de nieuwe invulling een nationale feestdag waarop iedereen vrij krijgt. Nu is 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag. Wellicht krijgen migranten die Nederlander willen worden hun paspoort ook op die dag uitgereikt.

Op initiatief van het kabinet waren tientallen instellingen, van vakbonden en onderwijsorganisaties tot woningbouwcorporaties en belangenorganisaties voor allochtonen, woensdag bijeen in de Haagse Ridderzaal. Doel was de maatschappelijke binding in de samenleving te versterken. Het kabinet maakt zich na de moord op filmmaker Van Gogh zorgen over de verwijdering tussen bevolkingsgroepen.

Vrijwel alle ministers hadden belangenorganisaties op hun beleidsterrein uitgenodigd om te praten over maatregelen om de samenhang in de samenleving te versterken. Onder leiding van de bewindspersonen maakten ze op hun beleidsterreinen concrete afspraken.

Minister Verdonk zal binnen enkele weken een compleet actieplan met alle voorgestelde maatregelen naar de Tweede Kamer sturen. Kabinetsleden en vertegenwoordigers van belangenorganisaties komen in april bij elkaar om vervolgafspraken te maken. Ook dan zal nader worden bekeken of 5 mei elk jaar voor iedereen een vrije dag moet zijn en of migranten op die datum hun Nederlands paspoort krijgen.

Tijdens zijn openingstoespraak waarschuwde premier Balkenende voor somberheid en cultuurpessimisme: „Er is gewoon actie nodig.”

De overheid kan volgens de premier de verbondenheid aan elkaar niet via wetten afdwingen. „Het zijn de mensen die Nederland smaak, kleur en vorm geven. Zij maken de samenleving. Nederland heeft verbindingen nodig. Tussen mensen. Tussen groepen. Tussen religies. Tussen culturen”, aldus de premier. „Het gevaar bestaat dat mensen en groepen zich verbitterd van elkaar afwenden en van elkaar vervreemden. Dat tij moeten we keren”, zo voegde hij eraan toe.

Voor het avonddeel van de bijeenkomst was een twintigtal vertegenwoordigers van kerken en religieuze stromingen uitgenodigd. Zij konden het niet eens worden over een gezamenlijke slotverklaring. Het kabinet nodigt de organisaties in april uit voor een vervolgbijeenkomst. Waarschijnlijk komt er dan wel een verklaring.

De bijeenkomst was volgens premier Balkenende zinvol. De deelnemers waren blij dat de overheid de rol van religie in de samenleving erkent. Respect voor elkaars mening vonden de deelnemers van het hoogste belang. Ook hebben ze uitgesproken dat geweld geen goed middel is om de eigen overtuiging kracht bij te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer