Buitenland

Ingelast topoverleg Zweden en Turkije vlak voor NAVO-top

De NAVO roept maandag de Turkse president en de Zweedse premier bijeen om op de valreep een doorbraak te bewerkstelligen over de toetreding van Zweden. NAVO-topman Jens Stoltenberg houdt nog altijd hoop dat Zweden op de top van het bondgenootschap in Litouwen kan aanschuiven als volwaardig lid.

ANP
6 July 2023 17:04Gewijzigd op 6 July 2023 17:46

De leiders van de 31 NAVO-landen en kandidaat-lid Zweden komen dinsdag bijeen in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Vrijwel alle bondgenoten willen dat Zweden aan die top als lid kan deelnemen, maar Hongarije en vooral Turkije blijven dat dwarsbomen. Turkije vindt dat Zweden nog te weinig doet tegen bijvoorbeeld de Koerdische terreurgroep PKK.

Stoltenberg had donderdag al de buitenlandministers en de inlichtingenchefs van beide landen bijeengeroepen in de hoop Turkije zover te krijgen zijn verzet te staken, maar dat is nog niet gelukt. De secretaris-generaal houdt na afloop vol dat een oplossing voor de slepende kwestie op de top in Vilnius „absoluut mogelijk” is. Hij heeft al meermaals gezegd dat Zweden in zijn ogen de Turkse bezwaren voldoende heeft weggenomen, maar Zweden kan volgens hem „natuurlijk altijd meer doen” om Turkije tegemoet te komen.

Dat blijft de Zweedse regering proberen. Zij onderzoekt of ze het verbranden van heilige boeken als de Koran misschien moet verbieden, kondigde de Zweedse justitieminister donderdag aan. Recente koranverbrandingen door anti-islamactivisten in Stockholm hebben de woede van Ankara gewekt. Als Zweden dat blijft toelaten kan het land het NAVO-lidmaatschap vergeten, waarschuwde president Recep Tayyip Erdogan onlangs.

Stoltenberg wees verder nadrukkelijk op de veroordeling van een PKK-aanhanger door de Zweedse rechter donderdag, terwijl het Turks-Zweedse overleg gaande was. Ankara wil dat Zweden de PKK, de Gülenbeweging en een aantal andere tegenstanders harder aanpakt en onder meer enkele personen aan Turkije uitlevert.

Zweden voelt zich sinds de Russische invasie van Oekraïne veiliger binnen dan buiten de NAVO. Het land wil net als Finland de jarenlang gekoesterde afzijdigheid opgeven en zich aansluiten bij de westerse militaire alliantie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer