Kritiek coalitie op houding PvdA en GL tegenover klimaatfonds
Het dreigement van PvdA en GroenLinks om tegen de instelling van het klimaatfonds te stemmen, leidt tot gefronste wenkbrauwen bij de regeringspartijen. De linkse tandem vindt dat het fonds „groener en rechtvaardiger” moet, anders steunen ze de wet die hiervoor de basis legt mogelijk niet, zeiden zij tot verbazing van de coalitiefracties.
Zonder steun van PvdA en GroenLinks, die juist een progressiever klimaatbeleid voorstaan, is een meerderheid in de Eerste Kamer zeer onzeker. De Kamer debatteert dinsdagavond over het klimaatfonds van maar liefst 35 miljard euro om de economie te verduurzamen en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.
VVD-Kamerlid Silvio Erkens wijst PvdA’er Joris Thijssen erop dat de sociaaldemocraten eerst nog positief waren over het fonds, en nu dreigen tegen te stemmen. „Dat klinkt toch als: we staan toch voor de camera en we gaan even kijken wat we kunnen binnenhalen”, vindt Erkens. Ook Pieter Grinwis (ChristenUnie) wijst op de „loftrompet” die de linkse partijen aanvankelijk nog afstaken. Henri Bontenbal (CDA) heeft naar eigen zeggen het gevoel dat het klimaatfonds „een beetje onderdeel wordt van een politiek spelletje”.
SGP’er Chris Stoffer grapte in het debat dat zijn conservatief-christelijke partij „een veel groener imago” dreigt te krijgen dan PvdA en GroenLinks.
Thijssen werpt terug dat hij wel voorstander is van een fonds, maar bezwaar maakt tegen de inhoudelijke invulling die het kabinet voorstelt: „Wij hebben een aantal serieuze problemen met de kaders van deze wet”. GroenLinks vraagt zich af of de doelen wel echt worden gehaald met dit fonds, en ziet meer in strengere regels en heffingen voor bedrijven. Kamerlid Suzanne Kröger uit haar „zorgen dat het een fonds voor fossiele vervuilers wordt” en wil meer waarborgen en zorgvuldigheid.
Bontenbal houdt Kröger voor dat de Tweede Kamer meer toezicht heeft op de uitgaven van de klimaatmiljarden via een fonds dan wanneer het geld gewoon door het ministerie wordt uitgegeven. VVD’er Erkens en D66-Kamerlid Raoul Boucke wijzen Kröger erop dat extra checks en zorgvuldigheid tot vertraging kunnen leiden. Dit terwijl het kabinet in 2030 al 55 procent minder CO2 wil uitstoten ten opzichte van 1990. „Vertraging kan betekenen dat we de doelen niet halen. Bent u bereid dat te accepteren?” vraagt Erkens aan de GroenLinks-politica.
Die kritiek was tegen het zere been van Kröger, die erop wijst dat ze al veel langer om haast van het kabinet vraagt. „Hoelang zit de VVD al aan de knoppen”, hield zij de liberaal voor.