Oudervereniging: mobieltjesban is steun voor ouders
Ouders staan straks niet meer alleen als ze hun kind verbieden om hun mobiele telefoon mee te nemen in de klas. De naderende ban op mobieltjes is een steun in de rug voor ze, vindt de stichting Ouders & Onderwijs. „Het is heel moeilijk om als ouder zoiets alleen te doen, om te zeggen: jij mag het niet, ook al mogen je vriendjes het wel. Daarom zijn we blij met collectieve afspraken”, zegt directeur Lobke Vlaming.
Vlaming is positief over de plannen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd. Scholen moeten in de komende maanden regels opstellen voor mobiele telefoons. „Het uitgangspunt is nee tenzij. In principe mogen telefoons niet de klas in, tenzij er een goede reden voor is. Sommige schoolbesturen hadden dit duwtje nodig.”
Ouders & Onderwijs zou het liefst zien dat de regels nog iets verder gingen, dat er niet alleen richtlijnen zijn voor de klas, maar ook voor de rest van het schoolgebouw. Dan weten leerlingen ook wat ze wel en niet mogen doen tijdens pauzes. Maar over het algemeen is de ban een goede stap, vindt Vlaming. „Kinderen zijn heel erg afgeleid door telefoons. Hun leerprestaties nemen af, ze kunnen zich moeilijker concentreren. Deze ban komt de onderwijskwaliteit en de rust voor leraren ten goede.”
Vlaming verwacht dat de regels vrij eenvoudig worden nageleefd. Leraren en ouders vroegen al langer om een ban. „Op scholen die zoiets al een tijdje hebben, weten kinderen niet anders, het is normaal. Ik verwacht en hoop dat scholen afspraken kunnen maken. En anders evalueren we na een paar maanden of het serieus en goed genoeg is opgepakt. Als het te vrijblijvend is, kun je altijd nadenken over wettelijke regels”, aldus de directeur van de ouderorganisatie.
In de richtlijnen komen uitzonderingen voor kinderen die om medische redenen een telefoon nodig hebben. Ook mogen telefoons de klas in als ze gebruikt moeten worden voor lessen over digitale vaardigheden.