Opiniecommentaar

Israëlische operatie in Jenin is noodzakelijk, maar risicovol

Het Israëlische militaire optreden in de Palestijnse stad Jenin heeft geen officiële codenaam gekregen. Zelfs de term operatie gebruikt de legerleiding niet. Met opzet, om niet de indruk te wekken dat het om een langdurige missie gaat, die mogelijk zelfs in een oorlog kan uitmonden.

Hoofdredactie
4 July 2023 10:17
Israëlische troepen in gevecht met Palestijnse terroristen in Jenin. beeld EPA, Alla Badarneh
Israëlische troepen in gevecht met Palestijnse terroristen in Jenin. beeld EPA, Alla Badarneh

De inval in Jenin, die zondagnacht begon, heeft echter alles weg van een grootschalige militaire operatie. Na luchtaanvallen op doelen in het vluchtelingenkamp en delen van de stad zelf, trok het Israëlische leger met zeker duizend man het gebied in. Ook in tijd zullen de gevechtshandelingen vermoedelijk niet beperkt zijn. Israël is vastbesloten de terroristische infrastructuur in Jenin te vernietigen.

Vooral het vluchtelingenkamp staat al jaren bekend als bolwerk van terrorisme. Radicale bewegingen als Hamas, Islamitische Jihad en Leeuwenkuil hebben er een uitgebreid netwerk van trainingsfaciliteiten, wapenopslagplaatsen en werkplaatsen waar explosieven worden vervaardigd. Veel daders van de aanslagen die de afgelopen maanden in Israël werden gepleegd, waren afkomstig uit Jenin of omgeving.

Al eerder voerde het leger diverse operaties in de Palestijnse stad uit om terreurcellen aan te pakken. Maar het aantal aanslagen is nog niet beduidend afgenomen. Daar komt nog bij dat de inlichtingendiensten onlangs rapporteerden dat Hamas en Islamitische Jihad vanuit de Gazastrook miljoenen sjekels naar de Westelijke Jordaanoever sluizen om de terreurcampagne tegen Israël verder op te voeren.

De vermoedelijke druppel die de emmer deed overlopen, was het feit dat een Israëlische eenheid bijna twee weken geleden ernstig in de problemen kwam tijdens een operatie in Jenin. De militairen werden met krachtige bermbommen en intens geweervuur geconfronteerd en konden pas na uren en met behulp van luchtsteun hun benarde positie verlaten.

Israël wil met deze operatie niet langer op aanslagen reageren, maar terroristen op eigen grondgebied aanpakken. Om zo de veiligheid van zijn burgers te kunnen garanderen.

Het is de dure plicht van elke overheid om zijn burgers te beschermen. En in Israël klemt dat des te meer omdat de dreiging van terreur daar altijd op de loer ligt.

Er kleeft echter wel een groot risico aan nieuwe confrontaties in Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. Dat is nu al zichtbaar in de gevolgen voor Palestijnse burgers. Enkele duizenden mensen werden uit de gevechtszone in het vluchtelingenkamp geëvacueerd.

Bovendien bestaat al langer de vrees dat de huidige onrust omslaat in een grote gewapende opstand. Dan heeft Israël er een fors probleem bij. Want geweld op de Westbank is veel moeilijker in te dammen dan in de Gazastrook.

Zo lang de Palestijnse Autoriteit geen orde op zaken stelt in eigen huis, is er helaas geen alternatief. President Mahmud Abbas en de zijnen doen vooralsnog weinig anders dan moord en brand schreeuwen en Israël bij de VN ter verantwoording roepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer