Drukte in Oosterpark voor herdenking slavernijverleden
Het begint druk te worden in het Amsterdamse Oosterpark, waar vanaf 14.00 uur de nationale herdenking van de slavernij wordt gehouden. Honderden mensen verzamelen zich bij de schermen in het park, waar het publiek de herdenking mee kan kijken. Ook is er veel politie en (internationale) pers aanwezig.
Rond 12.30 kwamen honderden mensen aan die meeliepen in de Bigi Spikri, een traditionele Surinaamse optocht met feestelijke kleding, die vanaf het Waterlooplein naar het Oosterpark trok. Een deel van de optocht bestond uit een protestmars, georganiseerd door Zwart Manifest en The Black Archives. Daarmee wilden de organisaties oproepen dat er niet alleen excuses voor het slavernijverleden moeten komen, maar ook herstelprogramma’s in de voormalige kolonies.
Vanuit Zuidoost was er ook een optocht, genaamd ‘Zuidoost Beseft’. Vanaf station Bijlmer ArenA kwamen honderden deelnemers in een afgehuurd metrostel naar het Amstelstation, van waar ze 2,5 kilometer in een muzikale stoet liepen naar het Oosterpark. Eerder liet de organisatie weten dat de optocht „solidariteit, vrijheid en gelijkheid” uit wilde dragen en dat deze bestemd was voor „alle culturen, nationaliteiten, etniciteiten, seksuele geaardheden, bewoners, bedrijven en organisaties”.
De ceremonie, waar dit jaar alleen genodigden welkom zijn, is van 14.00 tot 15.15 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1, Radio 1 en NOS.nl. Presentator Natasja Gibbs houdt een welkomstwoord, waarna Marian Markelo een plengoffer brengt, een spiritueel ritueel met water. Na een speech van NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer houdt koning Willem-Alexander een toespraak. Ingewijden verwachten dat hij daarin excuses zal maken voor het slavernijverleden.
Verder wordt er een minuut stilte gehouden en worden er kransen gelegd. Tussendoor is er muziek van Izaline Calister en Black Harmony.
Het is zaterdag 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij formeel afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk gebeurde. In Suriname moest een deel van de voormalige slaafgemaakten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder staatstoezicht, waardoor de slavernij pas echt voorbij was in 1873. Zaterdag begint ook officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt 1 juli 2024.