Buitenland

Extra politie-inzet in Franse steden; geen noodtoestand

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag besloten geen noodtoestand uit te roepen na gewelddadige onlusten in het land. Er worden wel extra agenten ingezet vanwege de onrust die is ontstaan na de dood van de 17-jarige Nahel.

Redactie buitenland
30 June 2023 19:58
Uitgebrande bussen in Aubervilliers, ten noorden van Parijs. beeld AFP, Bertrand Guay
Uitgebrande bussen in Aubervilliers, ten noorden van Parijs. beeld AFP, Bertrand Guay

Alleen al op donderdagavond en de daaropvolgende nacht raakten bijna 250 agenten gewond en werden 875 mensen gearresteerd, veelal jongeren uit achterstandswijken en relschoppers. Er vonden brandstichtingen en plunderingen plaats. Eigendommen en panden van overheden werden aangevallen en in brand gestoken. De meeste arrestanten zouden tussen 14 en 18 jaar zijn.

De rechtse oppositie eiste een noodtoestand en tal van media speculeerden mede op basis van uitspraken vrijdagmorgen van premier Elisabeth Borne dat Macron hiertoe over zou gaan. Maar hij kondigde aan dat er meer veiligheidsmensen zullen worden ingezet om de onlusten te bedwingen en repte niet over een noodtoestand. Voorts riep hij met klem ouders van betrokken jongeren op hun verantwoordelijkheid te nemen en vroeg aanstootgevende beelden of „gevoelige” beelden van de rellen te verwijderen.

Aanleiding voor de onlusten die dinsdagavond zijn begonnen, is de dood van een 17-jarige automobilist, Nahel. Hij weigerde bij een verkeerscontrole in Nanterre gehoor te geven aan opdrachten van motoragenten die hem na verkeersovertredingen hadden aangehouden. Hij werd dodelijk getroffen door een politiekogel. Hij wordt volgens de nieuwszender BFMTV zaterdag begraven.

Bij soortgelijke rellen in november 2005 riep toenmalig president Jacques Chirac de noodtoestand uit die twee maanden van kracht bleef. De noodtoestand geeft de overheden, inclusief de politie, veel bevoegdheden om op te treden in situaties waar anders bijvoorbeeld rechterlijke bevelen zoals een huiszoekingsbevel voor nodig zijn.

Er worden plaatselijk al wel noodmaatregelen genomen, zoals het afkondigen van een samenscholingsverbod. De Franse regering verzocht regionale overheden om vanaf vrijdag 21.00 uur in heel Frankrijk geen bussen en trams te laten rijden.

Reactie moslimorgaan

De Franse Raad voor de Islamitische Godsdienst (CFCM) liet vrijdag weten zich „grote zorgen” te maken over de onlusten. Het orgaan noemde de rellen „onaanvaardbaar” en „verwerpelijk” en riep moskeeën op een rol te spelen in het tegengaan van geweld. De CFCM betwijfelde echter „of de zeer jonge misdadigers regelmatig de moskee bezoeken of geneigd zijn aanbevelingen van islamitische religieuze leider op te volgen.”

In een eerdere verklaring hekelde de CFCM het feit dat allerlei politici en media de islam verbinden met de rellen. „Het wijzen naar religie, vooral de islam, achter elke tragische gebeurtenis is een ziekelijke en kwaadaardige obsessie”, stelde de moslimraad.

Macron wordt zondag in de Bondsrepubliek verwacht voor het eerste officiële staatsbezoek van een Franse president in 23 jaar tijd. Vooralsnog zijn er geen berichten dat hij niet gaat vanwege de gewelddadigheden in zijn land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer