Binnenland

Politici boos na delen telefoonnummers, CDA’er ‘non-stop’ gebeld

CDA-Kamerlid Eline Vedder is er „knap ziek” van: sinds haar telefoonnummer online is gepubliceerd, vermoedelijk door Farmers Defence Force, krijgt ze „non stop telefoon en appjes”. Politici reageren woest en noemen het delen van de gegevens van CDA’ers verwerpelijk.

ANP
28 June 2023 22:29Gewijzigd op 29 June 2023 00:04

Vedder voert donderdag tijdens een belangrijk debat over het geklapte landbouwakkoord het woord namens het CDA. FDF heeft opgeroepen op die dag te gaan demonstreren in Den Haag. FDF richt zich op sociale media al langer specifiek op het CDA, soms met dreigende taal. „Het CDA gaat de stekker uit het kabinet trekken. Ze weten het zelf nog niet, maar wij weten het wel”, zei FDF-voorman Mark van den Oever in een recente video.

Volgens politici zou hij zelf, of zijn aanhangers, de telefoonnummers hebben gedeeld. Van den Oever zelf was niet direct bereikbaar.

Vedder wordt sindsdien overspoeld „met ‘advies’. En wat er gebeurt als dat advies niet wordt opgevolgd.” Vedders fractievoorzitter Pieter Heerma spreekt van „schofterige intimidatie”. Partijleider Wopke Hoekstra noemt de actie verwerpelijk en onacceptabel. „Nummers openbaar maken om mensen te intimideren, gaat alle grenzen van fatsoen voorbij. Stop daarmee”.

Ook andere partijleiders spreken zich uit. „De intimidatie van CDA-kamerleden door FDF is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar”, aldus D66-leider Sigrid Kaag. Jesse Klaver (GroenLinks) keurt de „pure intimidatie” af. VVD-Kamerlid Thom van Campen spreekt van een „walgelijke oproep”. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker zei woensdag laat in een debat: „Ik ben er zo boos om”.

„Wat een pathetische poging tot intimidatie dit, ver over de grens”, zegt CDA-minister Hugo de Jonge. „Echt geen enkele CDA’er is hier van onder de indruk. En echt geen enkele boer is hierbij gebaat”, aldus de bewindsman op sociale media. Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt de actie „walgelijk, intimiderend en laf”.

Zelfstandig Kamerlid Liane den Haan noemt de oproep op Twitter „knettergek” en „verwerpelijk en ontoelaatbaar”.

Veel politici geven aan de afgelopen jaren vaker bedreigd en geïntimideerd te zijn. Ook rond de boerenprotesten zijn verschillende politici thuis opgezocht. Het delen van gegevens op sociale media voor intimiderende doeleinden wordt ‘doxing’ genoemd. Kamer en kabinet willen dit strafbaar stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer