Kabinet voelt weinig voor schuldkwijtschelding
Het kabinet voelt niet veel voor om de Aziatische landen die getroffen zijn door de zeebeving hun schulden kwijt te schelden. Volgens minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) verzwakt schuldkwijtschelding de kredietwaardigheid van die landen op de kapitaalmarkt. Een land als India wil daarom ook helemaal geen schuldkwijtschelding. Het eventueel tijdelijk opschorten van schulden heeft de voorkeur van de minister.
Van Ardenne zei dat woensdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over hulpverlening aan de door de tsunami getroffen landen. De Club van Parijs, een groep rijke landen waaronder Nederland, heeft eerder deze maand besloten de schulden van de landen in het rampgebied tot maart te bevriezen. In de tussentijd wordt een schuldanalyse van de betreffende landen gemaakt.
De linkse oppositiefracties reageerden kritisch op de uitlatingen van Van Ardenne. Volgens PvdA-Kamerlid Samsom heeft het kabinet „een draai" gemaakt. Ook SP en GroenLinks vinden dat schuldwijtschelding serieus bekeken moet worden.
In grote lijnen toonde de Kamer zich positief over de manier waarop het kabinet in actie is gekomen na de tsunami op tweede kerstdag. Wel was de eerste reactie van het kabinet wat traag, vonden sommige fracties. Minister Bot van Buitenlandse Zaken sprak dat tegen. „Je moet eerst de omvang van de ramp even op je laten inwerken, zodat je adequaat kunt reageren."
VVD-Kamerlid Szabo kondigde aan dat zijn fractie haar eerdere voorstel intrekt om 100 miljoen van het bedrag dat was uitgetrokken voor Sudan te bestemmen voor hulp aan Azië. Volgens Szabo is dat plan niet meer „relevant", nu blijkt dat er genoeg geld beschikbaar is voor het door de tsunami getroffen gebied. PvdA’er Samsom bestempelde het VVD–voorstel donderdag als „ziek en fout".