Provincie Overijssel maakt ook excuses voor slavernijverleden
In de aanloop naar Keti Koti heeft ook de provincie Overijssel excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Andries Heidema, de commissaris van de Koning, deed dat in een speech tijdens het symposium Overijssel & Slavernij in Zwolle. Heidema nam daar een boek in ontvangst dat gaat over het slavernijverleden in de provincie.
De commissaris zei „geraakt” te zijn door de inhoud van het boek en de gesprekken die hij de afgelopen tijd met betrokkenen heeft gevoerd over slavernij. „Een grondig en onweerlegbaar onderzoek toont aan dat ook onze provincie Overijssel en haar bestuurders destijds daar onderdeel van uitmaakten. Onderdeel van een gruwelijk systeem dat destijds in Nederland en daarbuiten alleen kon bestaan door het ontmenselijken van mensen. Een systeem waar u en ik, bestuur en inwoners, persoonlijk geen onderdeel van uitmaakten. Een systeem waarvan we willen en móeten zeggen: dit nooit meer”, aldus Heidema.
„Dat is wat we vandaag kunnen doen: ons hiertegen uitspreken. En dat wil ik vandaag als commissaris van de Koning namens het voltallige college van Gedeputeerde Staten van Overijssel doen. Het vervult ons met schaamte en pijn wat er destijds, mede door betrokkenheid van de provincie Overijssel, in de tijd van kolonialisme en slavernij aan mensen is aangedaan”, aldus Heidema. „En daarvoor bied ik hier en nu excuses aan. Postuum aan de tot slaaf gemaakten destijds en ook aan hun nazaten tot de dag van vandaag.”
Eerder deden de provincies Noord- en Zuid-Holland dat ook al. De provincie Zeeland komt zaterdag in Middelburg met excuses tijdens Keti Koti, als wordt herdacht en gevierd dat 150 jaar geleden een einde kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind. Ook diverse grote steden en banken hebben al openlijk excuses gemaakt, net als premier Mark Rutte. De verwachting is dat koning Willem-Alexander dat zaterdag op de Nationale Herdenking in Amsterdam ook gaat doen.
„Het erkennen van ons slavernijverleden is niet alleen van historisch belang”, zegt de Overijsselse commissaris Heidema. „Het is van cruciaal belang voor het vormgeven van onze toekomst. Het dwingt ons om na te denken over de erfenis van ongelijkheid die nog steeds doorwerkt in onze samenleving. Ook vandaag. Het herinnert ons eraan dat we een collectieve verantwoordelijkheid hebben om onrechtvaardigheid te bestrijden en te vechten voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving, voor iedereen.”