Waarschuwing aan Drenthe: geen geld zonder concreet gebiedsplan
Drenthe krijgt alleen geld uit het transitiefonds voor onder meer stikstofreductie als de provincie concrete plannen maakt voor het landelijk gebied. Die waarschuwing gaf bestuurder Jan Gorter van Natuurmonumenten aan het Drentse parlement. Dat spreekt woensdag over het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG), het provinciale programma dat voor 1 juli moet worden ingediend bij het Rijk.
„Met dit DPLG kunnen we helemaal niets, omdat er niets is uitgewerkt. Er zijn geen doelstellingen en er is geen begroting, dan komt het Rijk dus ook niet met geld.” Volgens Gorter zou Drenthe veel proactiever plannen moeten maken voor het landelijk gebied, zoals in andere provincies wel gebeurt. „Het zet druk op het Rijk als je zelf met plannen komt.”
Het Drentse provinciebestuur presenteerde eerder deze maand het DPLG, maar vond het nog te vroeg om er een prijskaartje aan te hangen. Dat was onder meer omdat er nog geen landbouwakkoord is en er nog geen oplossing is voor vergunningen voor de zogeheten PAS-melders. Bovendien heeft Drenthe nog geen nieuw provinciebestuur, omdat de formatiegesprekken nog lopen.
Namens een aantal natuurorganisaties stelde Gorter dat er maatregelen nodig zijn om de natuur in Drenthe te redden. „Boeren hebben recht op perspectief, maar de rest van de schepping ook. Alle natuurdoelanalyses in Drenthe staan op rood.”
Het transitiefonds van minister Christianne van der Wal bevat 24,3 miljard euro. Verschillende provincies hebben al miljarden uit het fonds geclaimd. Zo zegt Zuid-Holland 9 miljard nodig te hebben en wil Brabant 8 miljard uit de pot.