Aanvragen voor organiseren Keti Koti Tafels ‘enorm’ toegenomen
Stichting Keti Koti Tafel ziet dit jaar „een enorme toename” in het aantal aanvragen om een Keti Koti Tafel te organiseren. Dat meldt een woordvoerster van de stichting aan het ANP. „Vorig jaar waren er twaalf tafels en nu, alleen al in de maanden mei, juni en juli hebben we er 25 op de agenda staan.” Op 1 juli, met Keti Koti, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat er definitief een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind.
De Keti Koti Tafels worden op verschillende plekken in Nederland georganiseerd. Zo wordt op 29 juni een tafel georganiseerd met onder anderen leden van de politie in Amsterdam, organiseert de Zeeuwse Keti Koti Tafel Community op 29 juni een tafel in Middelburg en wordt op 30 juni een tafel georganiseerd in het Dordrechts Museum. Op 1 juli zelf worden Keti Koti Tafels georganiseerd in onder meer het Mauritshuis in Den Haag, het Rijksmuseum in Amsterdam en op het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
„In september, oktober en november staan ook al tafels gereserveerd”, laat de zegsvrouw weten. „Men is zich meer bewust van dit deel van onze geschiedenis. De Keti Koti Tafels bestaan dit jaar twaalf jaar, maar met de aandacht voor Black Lives Matter, het excuus van Mark Rutte, de musea die alerter worden en bekende sporters die naar buiten treden, en uiteraard dit bijzondere herdenkingsjaar, is er echt een golf van verandering ontstaan.” Toch zijn we er „nog lang niet”, stelt ze. „Zwarte mensen en mensen met een migratieachtergrond worden nog steeds vaak als anders en niet van hier gezien. Door ervaringen en het ongemak hierover met elkaar te delen, komen we letterlijk dichter bij elkaar.”
Stichting Keti Koti Tafel is in 2012 gestart, met als doel „om witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daartussenin door middel van dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en de erfenis hiervan”. Bij de Keti Koti Tafels wordt stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens.