Rodehond nu ook in Noordwest-Overijssel
De verspreiding van de infectieziekte rodehond heeft zich uitgebreid naar Noordwest-Overijssel. Dat bevestigt de GGD regio IJssel-Vecht in Zwolle. Sinds oktober vorig jaar dook de ziekte achtereenvolgens op in de omgeving van Rijssen, het rivierengebied en rond Dordrecht.
Volgens GGD-arts D. van der Werf kwamen direct na de jaarwisseling diverse meldingen van een mogelijke rodehonduitbraak binnen. „We waren er wel op voorbereid, omdat de ziekte al een tijd rondwaart. Daardoor was het te verwachten dat er ook een uitbraak zou komen onder niet-gevaccineerden in deze regio.”
Door de GGD is inmiddels in één geval de ziekte met zekerheid vastgesteld. Het gaat om een medewerker van de Pieter Zandt-scholengemeenschap in Kampen. Van der Werf vermoedt echter dat er veel meer ziektegevallen zijn. Ook in Genemuiden zouden tientallen kinderen zijn geïnfecteerd. „De ziekte is echter alleen met zekerheid vast te stellen door bloedonderzoek. Niet iedere ouder vindt het echter nodig om dat te laten verrichten.”
De arts denkt dat er nog geruime tijd ziektegevallen bij zullen komen, maar verwacht op termijn een afname van het aantal besmettingen. „Op een gegeven moment heeft iedereen die de ziekte zou kunnen krijgen, haar gehad. Soms ongemerkt.”
De GGD heeft inmiddels een brief verstuurd aan scholen waar een relatief laag percentage van de kinderen is ingeënt. Behalve reformatorische scholen zijn dit ook de zogenaamde vrije scholen, waar ouders vanuit hun antroposofische instelling gereserveerd staan tegen de BMR-prik, die beschermt tegen de bof, de mazelen en rodehond.
GGD-arts Van der Werf vindt niet dat er reden is tot paniek over de besmettingen. Wel waarschuwt hij dat vrouwen moeten oppassen die minder dan twintig weken zwanger zijn en niet zeker weten of ze zijn ingeënt of de ziekte in hun kindertijd hebben gehad. „Zij kunnen contact met een plek waar rodehond voorkomt, beter vermijden.”