Binnenland

Nawijn komt snel met eigen partij

LPF-kamerlid Nawijn komt snel met een eigen partij, de Lijst Hilbrand Nawijn. Daarmee wil hij meedoen aan de raadsverkiezingen in zijn woonplaats Zoetermeer. Vervolgens wil hij met een andere, landelijke partij, in 2007 meedoen aan de kamerverkiezingen.

Redactie politiek
26 January 2005 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Dat maakte het kamerlid dinsdag bekend op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang, tot voor kort Vlaams Blok geheten, in Antwerpen. Nawijn hield als ”eminent spreker” een speech voor de toegestroomde aanhang van Filip Dewinter. Volgens hem is in het ”Beiroet aan de Noordzee” (Nederland) ”eigen volk laatst” het leidmotief geworden. Als voorbeeld noemde hij de enorme uitgaven aan de EU.

Balkenende jaagt volgens hem boeren het land uit en geeft ouderen minder AOW. „Ze worden met z’n vieren in een kamer in een verpleeghuis gestopt met als enige bezit een nachtkastje.”

Door de komst van vele immigranten is de verzorgingsstaat afgebroken en zijn de ziektekosten flink gestegen. „De Turken en Marokkanen kun je dat niet verwijten. Wel de regerende politici”, aldus Nawijn. „Nederland heeft 55.000 gastarbeiders gehaald. Maar door gezinshereniging, gezinsvorming en andere natrek zijn er nu meer dan een miljoen immigranten.”

Nawijn wil strenge integratie-eisen, criminele allochtonen terugsturen en een verbod op hoofddoekjes bij overheid en bedrijven. Islamitische scholen mogen niet meer worden gesticht en de vrijheid van onderwijs moet uit de grondwet worden gehaald. „De allochtonen moeten voor de dwingende keus worden geplaatst: assimileren of terugkeren”, zei de oud-minister. De ongeveer 1000 aanwezigen beloonden hem daarop met groot applaus.

Leider Filip Dewinter was zeer blij met de komst van de oud-minister van Vreemdelingenzaken. „Het is een stuk erkenning voor onze verketterde partij. Nederland is nu een gidsland voor nationalistische rechts-conservatieven. De strengere immigratie-eisen en de actieve opsporing van illegalen zijn een voorbeeld. Wij kunnen wat leren van Nawijn, Wilders en Ayaan Hirsi Ali.”

Nawijn op zijn beurt denkt te kunnen leren van het Vlaams Belang, een partij die lokaal begonnen is en momenteel landelijk zo’n 25 procent van de Belgische stemmen heeft. Ook Nawijn wil met zijn eigen politieke beweging lokaal beginnen en proberen in Zoetermeer een doorbraak te forceren.

Verder bewondert Nawijn de strakke partijstructuur van het Vlaams Belang, waar de partijtop -en niet de leden- de scepter zwaait.

Op de bijeenkomst in Antwerpen waren behalve Nawijn ook drie raadsleden van Leefbaar Rotterdam en Nieuw Rechts-voorman Michiel Smit aanwezig. Dewinter kreeg van Nawijn een uitnodiging voor een tegenbezoek.

Dewinter bood op zijn beurt geestverwant Wilders min of meer een niet-aanvalsverdrag aan. „Het heeft geen zin als wij elkaar in de haren gaan vliegen.” De voorman van Vlaams Belang schreef Wilders onlangs een brief, maar heeft nog geen antwoord gekregen. Hij wil voorkomen dat Wilders, net als Fortuyn drie jaar geleden, zich tegen hem afzet. „Daar worden alleen onze tegenstanders beter van.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer