Gedwongen huizenverkoop in 2004 bijna verdubbeld
Het aantal huizenbezitters dat vorig jaar zijn woning gedwongen moest verkopen met verlies is bijna verdubbeld. In 2004 ging het om 331 huishoudens, een toename van bijna 87 procent vergeleken met 2003. De belangrijkste oorzaken waren echtscheidingen en werkloosheid.
Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen woensdag heeft bekendgemaakt. Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke renteschuld aan de bank wordt betaald.
De uitkomst van 331 ligt ver boven de 250 gedwongen verkopen waarvan directeur K. Schiffer van het waarborgfonds in april nog uitging. Als belangrijkste oorzaak voor de verkopen noemt hij de laagconjunctuur waarin Nederland zich bevindt. Zijn inschatting is dat onder de huidige economische omstandigheden het aantal van 331 de komende jaren nog verder zal oplopen, tot voorbij de 500.
Echtscheidingen zijn een belangrijke reden voor gedwongen verkoop. In circa een kwart van de gevallen is sprake van het stuklopen van een huwelijk of relatie. In 2003 lag dat percentage nog tussen de 10 en de 15. In ongeveer 20 procent van de gevallen zorgde werkloosheid voor zulke betalingsproblemen dat het huis van de hand moest worden gedaan.
Dat de verkoop van de woning met verlies gepaard gaat, komt ook door de veranderde huizenmarkt. Enkele jaren geleden stegen de huizenprijzen zo sterk dat een financiële strop nauwelijks voorkwam.
Maar in de huidige situatie, waarbij een koopwoning niet of nauwelijks duurder wordt, is van dat automatische financiële voordeel geen sprake meer. „Vooral jonge mensen die een huis hebben gekocht en van wie de relatie stukloopt, verliezen geld. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze tot verkoop moeten overgaan op een moment dat ze de kosten koper er nog niet uit hebben”, legt Schiffer uit.
Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds vorig jaar bij verliezen moest uitkeren, bedroeg 27.000 euro per woning. Ongeveer de helft van deze woningen werd verkocht via de veiling, wat Schiffer zorgen baart. Een veiling levert namelijk een hoger verlies (gemiddeld 35.000 euro) op dan een onderhandse verkoop via een makelaar (verlies gemiddeld 17.000 euro).
Opvallend is verder dat in Rotterdam en in Den Haag verhoudingsgewijs veel gedwongen verkopen hebben plaatsgehad. Veel daarvan gingen bovendien via een veiling. Het waarborgfonds constateert dat de problemen zich vooral voordoen in delen van oudere wijken en begint een onderzoek naar de achtergronden.