Twist over Kadewoningen Middelharnis
Ze hebben hun huidige woning al verkocht, de badkamer, keuken en meubels voor het nieuwe huis zijn al besteld. De toekomstige bewoners van de Kadewoningen in Middelharnis zien uit naar hun nieuwbouwhuis, maar nu gooit de rechter mogelijk roet in het eten.
Projectontwikkelaar AM Wonen en de Stichting Beschermd Dorpsgezicht (SBD) staan donderdag voor rechter omdat zowel de bouwvergunning als het bestemmingsplan niet rond is. Maandag staat de SBD tegenover de provincie voor de rechter over het bestemmingsplan.
Zo’n tien jaar geleden begon de gemeente Middelharnis met de voorbereidingen van de diverse nieuwbouwplannen in de dorpen Middelharnis en Sommelsdijk. Een ervan betrof het bouwen van 56 zogenaamde Kadewoningen vlak achter het plaatselijk winkelcentrum ”D’n Diek” op de scheiding van Middelharnis en Sommelsdijk. Voor de toekomstige kopers leek er geen vuiltje aan de lucht. De gemeente ging ook voortvarend te werk en nam de projectontwikkelaar AM Wonen in de arm. Het plan was spoedig rond en de makelaar kon de verkoop starten.
Het duurde nog tot april 2003 voordat de eerste bezwaarmakers tegen de bouw van zich lieten horen. De Stichting Beschermd Dorpsgezicht, die de situatie al enige tijd nauwlettend in de gaten hield, raadde de gemeente af om de projectontwikkelaar en de makelaar de huizen te laten voorverkopen, omdat de stichting bezwaar ging aantekenen.
De gemeente zou hierdoor in verlegenheid kunnen komen, omdat zij het bestemmingsplan beschermd dorpsgezicht nog niet af had. De gemeente reageerde echter niet, en AM Wonen begon met de bouw van de huizen, hoewel het bestemmingsplan en ook de bouwvergunning nog niet definitief rond was. Verantwoordelijk wethouder Kamp zei in een reactie hierop: „AM Wonen bouwt op eigen risico.”
Makelaar Tamboer uit Sommelsdijk verkocht intussen in korte tijd de 56 woningen. Tegen de kopers was gezegd dat de bouwprocedures zo goed als rond waren, en dat er nog slechts enkele formele handtekeningen moesten worden gezet. Tamboer wil desgevraagd hierop geen reactie geven. In mei 2004 werd de bouw voor een tijd stilgelegd door de milieupolitie omdat er in de buurt van de bouwplaats beschermde vogels broedden.
Het Democratisch Platform Nederland heeft ook bezwaar aangetekend, met als doel schorsing van de bouwvergunning. Voorzitter L. Hartong van DPN: „Wij vinden dat de democratische rechtsbelangen in Middelharnis geschaad worden, omdat er door de gemeente grove fouten zijn gemaakt. Daarom hebben wij besloten ook bewaar aan te tekenen. Als de rechter donderdag de SBD en ons in het gelijk zal stellen, verwacht ik dat het college van B en W valt. Een uitspraak met zulke grote consequenties, verdient zulk gedrag.”
Toen de provincie Zuid-Holland echter eind vorig jaar het bestemmingsplan voor de te bebouwen grond goedkeurde, was voor de SBD de maat vol. De stichting stapt naar Raad van State. Maandag is er een zitting van de Raad van State ten aanzien van de procedure over het goedkeuringsbesluit van de provincie van het bestemmingsplan.
De toekomstige bewoners zaten intussen niet stil. In december verenigden ze zich in een kopersvereniging. Secretaris D. Kieviet: „Het was absolute noodzaak om ons te verenigen. Voor de meeste kopers was de situatie zo complex geworden, dat zij het niet meer begrepen. Wij kunnen wij nu beter voor onze gezamenlijke belangen opkomen. Ik hoop dat de menselijk factoren in deze zaak ook een rol zullen spelen, en dat rechter zich realiseert dat menselijke factoren op een gegeven moment boven cultuurhistorische belangen uitgaan”, aldus Kieviet.
Raadslid J. L. Groenendijk van de plaatselijke partij Vooruitstrevend Dorpsbelang vindt niet dat het college van B en W heeft geslapen tijdens deze procedure. „Het college heeft het bestemmingsplan Beschermd Dorpsgezicht niet op tijd klaar gehad. Dat is de hoofdoorzaak van de problemen.”
Een schuldige partij aanwijzen in deze zaak is bijna niet mogelijk, vindt wethouder G. Slootweg. „Als je kijkt naar andere gemeenten zie je dat zij nog veel eerder toestemming geven om te gaan bouwen. Stichting Beschermd Dorpsgezicht is wel erg vasthoudend, en van AM wonen kan gezegd worden dat zij wel erg voortvarend te werk is gegaan. De Monumentenzorg heeft in een reactie op deze problematiek gezegd dat zij geen problemen zien, omdat er voldoende rekening is gehouden met historische belangen van het dorp”, aldus Slootweg. „Ik hoop dat wij binnenkort een streep onder dit probleem kunnen zetten, en met elkaar om de tafel kunnen gaan zitten.”